Η Εurobank ανακοίνωσε υπερδιπλάσια κερδοφορία στο 9μηνο, στα 348 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 172 εκατ. πραγματοποιήθηκαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο.

Μετά όμως ήρθαν τα κακά νέα.

  1. Ο Δνων Σύμβουλος Φωκίων Καραβίας ανακοίνωσε ότι κατά την εκτίμησή του η φετινή ύφεση θα ξεπεράσει το 10% και η ανάκαμψη θα είναι λιγότερο δυναμική.
  2. O CFO Χάρης Κοκολογιάννης, υπογράμμισε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20% των δανείων που έχουν περάσει σε αναστολή πληρωμών (περίπου 1,2 δισ € ), είναι πιθανό να καταστούν μη εξυπηρετούμενα τον επόμενο χρόνο.

Η διοίκηση Eurobank αποκάλυψε στους αναλυτές ότι εφαρμόζει ειδική στρατηγική για τη διαχείριση των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, μεταξύ άλλων και με την δυνατότητα που έχει η τράπεζα, να διακρίνει δανειολήπτες με ομοειδή χαρακτηριστικά και να εφαρμόζει κατά ομάδες τους ίδιους όρους στη διαχείριση των δανείων.

Κόκκινα Δάνεια

Συνολικά, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται οτι θα διαμορφωθεί λίγο υψηλότερα από 14% στο τέλος του 2020, ενώ στο τέλος του 2021 θα έχει διαμορφωθεί περίπου σε 15,5%, κάτι που σημαίνει οτι η επίπτωση αυτή της κρίσης για την Eurobank δεν θα είναι σοβαρή.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, δεν αναθεωρείται ο στρατηγικός στόχος για μείωση του ποσοστού των NPE σε μονοψήφιο μέσα στο 2022.

Το κόστος ρίσκου, δηλαδή οι νέες προβλέψεις ως ποσοστό των δανείων, θα είναι αυξημένο φέτος στις 160 μονάδες βάσης, αλλά τα στελέχη της Eurobank εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως θα υπάρξει σταδιακή εξομάλυνση. 

Mε τις νέες προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί φέτος, το ποσοστό κάλυψης των προβληματικών δανείων από προβλέψεις έχει ανέβει στο υψηλό επίπεδο του 62,5% και ακόμη και αν υπάρξει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021, το ποσοστό κάλυψης θα παραμένει στο 55%.

Διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο

Ο Φ. Καραβίας σημείωσε με έμφαση οτι η Eurobank έχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που την καθιστά μοναδική στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επιτρέπει μεγάλο βαθμό διαφοροποίησης των κερδών, ενώ σημείωσε ότι τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν φέτος θα ανέλθουν σε περίπου 2 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και νέα δάνεια που θα χορηγηθούν το τέταρτο τρίμηνο μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Eurobank, όπως επισήμανε ο κ. Καραβίας, επιταχύνει σημαντικά την ψηφιακή της μεταμόρφωση, ενώ παράλληλα περιορίζει το δίκτυο καταστημάτων και τον αριθμό των απασχολούμενων.

Τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η εθελουσία έξοδος 800 υπαλλήλων, με την οποία επιτυγχάνεται η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά -11,3%, ενώ με ταχείς ρυθμούς προχωρά η μείωση των καταστημάτων, τα οποία φέτος θα περιοριστούν κατά -15% από 360 σε 300 καταστήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here