Αύξηση των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών στα €544 εκατ. για το 2020 από €257 εκατ. ευρώ το 2019, ανακοίνωσε η Eurobank.

Eμφάνισε ενίσχυση των οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 4,2% σε €865 εκατ., έναντι στόχου €840 εκατ.

Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 14,0%, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας είναι ο χαμηλότερος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά €7,3 δισ. έναντι του 2019 σε €5,7 δισ.

Ο δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα διαμορφώθηκε σε 61,9%, αυξημένος κατά 660 μονάδες βάσης το 2020

Επίσης, η τράπεζα κατέγραψε νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα €6,4 δισ. το 2020. ενώ κατά 2,1 δισ. ευρώ ήταν η οργανική αύξηση συνολικών ενήμερων χορηγήσεων Ομίλου  το 2020.

Τη χρονιά που πέρασε η Τράπεζα αύξησε τις καταθέσεις κατά €2,4δισ. έναντι του 2019.

Τέλος, σημειώνεται πως ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 16,3% και δείκτης CET1 στο 13,9%.

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός 2021-2022

Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός της Τράπεζας για την περίοδο 2021 – 2022 περιλαμβάνει:

* Ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού παρά την πανδημία

* Νέα τιτλοποίηση ~€3,3 δισ. το 2021 (“Mexico”) που οδηγεί σε:
– Δείκτη NPEs ~9,0% το 2021, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας και ~6,0% το 2022
-1η τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο δείκτη NPEs το 2021

* Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων1 ~7% το 2021 και ~10% το 2022

* Συνολική κεφαλαιακή επάρκεια ~16,0% το 2021 και ~16,6% το 2022

* Οργανική αύξηση δείκτη κεφαλαίων άνω των 100 μονάδων βάσης ετησίως από το 2022 ανοίγει το δρόμο για τη διανομή μερίσματος

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Φωκίων Καραβίας δήλωσε:  “Παρά το αντίξοο περιβάλλον λόγω του Covid-19, η Eurobank κάνει ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, ώστε να καταστεί μέσα στο 2021 η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αφού υλοποιήσαμε χωρίς καθυστερήσεις το σχέδιο που είχαμε παρουσιάσει το 2019, είμαστε πλέον σε θέση να επιταχύνουμε περαιτέρω τη μείωση των NPEs με μια νέα τιτλοποίηση ύψους περίπου €3,3δισ. Με την ολοκλήρωσή της, ο δείκτης των NPEs θα μειωθεί στο τέλος του έτους κάτω από το 9%, λαμβανομένων υπόψη και των επιπτώσεων της πανδημίας, και σε περίπου 6% το 2022, συγκλίνοντας με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η σταθερότητα  των εσόδων, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες προβλέψεις, στηρίζουν την κερδοφορία το τρέχον έτος, ενώ η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων θα φτάσει του χρόνου σε διψήφιο ποσοστό, όπως ακριβώς είχαμε εκτιμήσει  πριν από την  εκδήλωση της πανδημίας.

Το 2020 η Τράπεζα απέδειξε την ανθεκτικότητά της παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων έφτασαν τα €865εκ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Στην επίδοση αυτή συνέβαλε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, που περιλαμβάνει επίσης δύο συστημικές τράπεζες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ακίνητα υψηλής απόδοσης. Η κερδοφορία μας,  σε συνδυασμό με  ενέργειες οργανικής ενίσχυσης των κεφαλαίων, μάς επιτρέπουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας, διατηρώντας ταυτόχρονα ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Στηρίξαμε την οικονομία στη  διάρκεια μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από τις έντονες διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα. Ανταποκριθήκαμε στην αυξημένη ζήτηση για παροχή ρευστότητας συμμετέχοντας σε όλα τα κρατικά προγράμματα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο ενήμερων χορηγήσεών μας. Οι εκταμιεύσεις δανείων σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα έφτασαν σε €6,4δισ. το 2020, η μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση των τελευταίων 10 ετών. Στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, το πλήγμα στην οικονομία ήταν πιο ήπιο και αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη σε ολόκληρη την περιοχή.

Για όλα τα παραπάνω θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό μας για την εξαιρετική επίδοσή του κάτω από ακραίες συνθήκες.

Μετά την πανδημία, προτεραιότητα θα είναι η ανάπτυξη, η οποία αποτελεί και κεντρικό στόχο της Eurobank. Καθώς είναι κρίσιμο αυτή να επιτυγχάνεται με βιώσιμο τρόπο, επιταχύνουμε την εισαγωγή της δέσμης κριτηρίων ESG σε όλες τις δραστηριότητες και τις διαδικασίες μας.

Η Eurobank, διατηρώντας το προβάδισμα στην ελληνική τραπεζική αγορά, βρίσκεται σε εξαιρετική θέση να αξιοποιήσει τον ανοδικό κύκλο της οικονομίας και να προσφέρει αξία στο προσωπικό, τους πελάτες και μετόχους της.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here