Όλη νύχτα μπορείς ν’ ανεβαίνεις/ τις σκάλες των ενετών/ με αναπλιώτισσες απέλπιδες εκεί ψηλά/ στα ζωγραφικά μπαλκόνια των ψαράδων/ να βλέπεις του φεγγαριού/ το μονοπάτι της αγάπης από σμάλτο/ στην ακούσια θάλασσα νυχτερινή/

Με τα λογιά αυτά περιέγραφε τ’ Ανάπλι (Ναύπλιο) ο μεγάλος μας ποιητής Νίκος Καρούζος, του τόπου που ο ίδιος γεννήθηκε κι έκανε τα πρώτα του λογοτεχνικά εφηβικά βήματα. Το ιστορικό μας Ναύπλιο –την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας επέλεξε το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, που μετράει ήδη 127 χρόνια ζωής,  να τιμήσει τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία του έθνους, παρουσιάζοντας μια εξαιρετικά ιδιαίτερη συλλεκτική συσκευασία εμπνευσμένη από το παρελθόν, αναδεικνύοντας έτσι την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Βρεθήκαμε στο Ναύπλιο κι είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε από κοντά την εκδήλωση που έλαβε χώρα στην πανέμορφη αυλή του Μουσείου «Β.Παπαντωνίου» του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (ΠΛΙ).

Με αφορμή τη δημιουργία της επετειακής φιάλης η αποσταγματοποιία, ξεκινάει δράσεις διατήρησης και συνέχισης της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς. Προχωράει, λοιπόν, σε έναρξη συνεργασίας με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» του προκειμένου να συνδράμει στη διατήρηση αυτής της τόσο περήφανης τέχνης, αναλαμβάνοντας τη συντήρηση δύο φορεσιών από τη Λέσβο, τόπο καταγωγής του Ούζου Πλωμαρίου. Παράλληλα βοηθάει στην επέκταση της συλλογής του ΠΛΙ με τη δωρεά δύο επιπλέον σπάνιων παραδοσιακών φορεσιών.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ποτοποιίας Πλωμαρίου, η συσκευασία αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής όπου με υπερηφάνεια και αισιοδοξία μεταφέρει την πολιτιστική κληρονομιά και αυθεντικότητα του τόπου μας στο μέλλον.

Η συλλεκτική συσκευασία της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρος Αρβανίτης με αφορμή τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας μας

Η ιδέα πίσω από την συλλεκτική συσκευασία

Η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, υιοθετώντας στοιχεία από τις λεπτομέρειες των εξαιρετικών κεντημάτων των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών και τιμώντας το πνεύμα της ελευθερίας που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας αποφάσισε να δημιουργήσει μια συλλεκτική επετειακή φιάλη, δίνοντας έμφαση στις αξίες της αυθεντικότητας, της παράδοσης και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ο σχεδιασμός της επετειακής συλλεκτικής συσκευασίας έγινε από την Red Design Consultants

Το Ούζο Πλωμαρίου που παράγεται βασισμένο στην ίδια ακριβώς μυστική συνταγή και με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης, μέσα σε 18 χειροποίητους χάλκινους άμβυκες.

Το παρόν και το μέλλον της Ποτοποιίας Πλωμαρίου, Νίκος και Γιάννης Καλογιάννης, πατέρας και υιός
Ελευθερία Καλφοπούλου, Marketing Director, Ποτοποιία Πλωμαρίου και Νίκος Καλογιάννης, Πρόεδρος Ποτοποιίας Πλωμαρίου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ποτοποιίας Νίκος Καλογιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων «Φέτος, είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τη χώρα μας, μιας και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της απελευθερωσής της, αποφασίσαμε έτσι να εμπνευστούμε από το ένδοξο παρελθόν μας και να το φέρουμε στο σήμερα! Θέλαμε, να συμβάλουμε και να αναδείξουμε την ελληνική παράδοση, την πολιτιστική μας κληρονομιά έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι μελλοντικές γενιές να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν όσο εμείς».

Η πρόεδρος του ΠΛΙ κα. Ιωάννα Παπαντωνίου ευχαρίστησε τον κο Καλογιάννη για αυτή τη συνεργασία και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και στις δράσεις του Μουσείου «Β. Παπαντωνίου» και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Έπειτα από την εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους του μουσείου και να απολαύσουμε τα πραγματικά σπάνια εκθέματα του.

Ο κ. Νίκος Καλογιάννης δείχνει την συλλεκτική φιάλη στη κα. Ιωάννα Παπαντωνίου, πρόεδρο του ΠΛΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here