Έως την 25η Μαρτίου, ανήμερα της Επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση θα γίνει – εκτός απροόπτου – το πολυαναμενόμενο άνοιγμα για το κοινό του νέου υπερσύγχρονου κτηρίου – επέκτασης κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης στην καρδιά της Αθήνας.

Και μπορεί μέχρι πρότινος να χάθηκε αρκετός χρόνος, ωστόσο πλέον τα έργα τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς και η όψη του κτηρίου έχει πάρει σάρκα και οστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι χώροι του αμφιθεάτρου, του φουαγιέ και της σπείρας, ενώ τοποθετούνται τα δάπεδα, τα καθίσματα και ο απαιτούμενος εξοπλισμός.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα κτιριακά έργα πολιτισμού. Το νέο κτίριο αναμένεται να γίνει σημείο αναφοράς των εορτασμών και να αποτελέσει ένα νέο πόλο έλξης για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιδρυμα Νιάρχος έχει προχωρήσει σε μια δωρεά ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπεράτωση του κτιρίου Β και την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Το κτίριο Β θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και θα φιλοξενεί τις μόνιμες συλλογές ζωγραφικής της.

Λίγα λόγια για το έργο

Το 2008 το ΥΠΠΟ διενήργησε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τις οριστικές μελέτες, ο οποίος κατέληξε στην επιλογή των γραφείων «Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος-Πανουσάκης» και «Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.».

Το έργο προσθέτει στο υφιστάμενο κτήριο των 9.720 μ2 άλλα 11.040 μ2υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760μ2). Το μουσείο αποκτά πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους 2.230 μ2, σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης 1645 μ2, αμφιθέατρο 350 θέσεων, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα υποδοχής 910 μ2 όπου φιλοξενείται, εκτός από το εκδοτήριο εισιτηρίων και το βεστιάριο, μεγάλο πωλητήριο και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης. Το νέο μουσείο θα διαθέτει επαρκείς και τέλεια εξοπλισμένους χώρους για τα σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, γραφεία διοίκησης, βιβλιοθήκη που αναπτύσσεται σε δυο ορόφους, δυο καφέ- εστιατόρια, κ.ά. Το υπάρχον κτίριο ενισχύεται σύμφωνα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό.
Το μουσείο αποκτά επίσης ράμπες κυκλοφορίας των επισκεπτών, τα απαραίτητα ασανσέρ και κλιμακοστάσια, πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

Ο εμπνευσμένος σχεδιασμός της νέας Εθνικής Πινακοθήκης αλλάζει, όχι μόνο την λειτουργία, αλλά και την όψη της προσαρμόζοντάς την στη μουσειολογική και αισθητική αντίληψη του 21ου αιώνα.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Αττική του ΕΣΠΑ 2007-2013, Εθνικούς Πόρους  (ΠΔΕ), Περιφέρεια Αττικής  και από χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης. Την επίβλεψη έχουν αναλάβει οι τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Εργων).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ