Γράφει ο Βαγγέλης Τσάπας

Σύμφωνα με άρθρο, ο εκδότης Τζον Χάργκραβ του Bitcoin Market Journal αναφέρει ότι:

Την περασμένη εβδομάδα, ο Jonathan Gould του OCC – τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ – δημοσίευσε μια δημόσια επιστολή που ανέφερε ότι οι εθνικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν φύλαξη bitcoin και άλλων ψηφιακών στοιχείων.

Από τη μία πλευρά, αυτό δεν είναι πραγματικά νέο. Οι τράπεζες επιτρέπουν ήδη την προστασία πολύτιμων αντικειμένων με το άνοιγμα μιας θυρίδας ασφαλείας όπου εκεί μπορείς να διατηρήσεις το πορτοφόλι σου bitcoin. Αλλά αυτό δεν είναι βολικό σε περίπτωση που θες να δεις το υπόλοιπο του bitcoin σου ή να μεταφέρεις τα χρήματα κάπου αλλού.

Με τη νέα καθοδήγηση, οι τράπεζες μπορούν τώρα να «κρατήσουν» (ή να διατηρήσουν ασφαλή) το κρυπτογράφημά, σαν να ήταν παραδοσιακά χρήματα. Αυτά είναι πολύ μεγάλα νέα!

Το Bitcoin κινείται νόμιμα.

Συμβολικά, η επιστολή αυτή είναι σημαντική. Αναγνωρίζει ότι το bitcoin έχει αξία.

Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά οι τράπεζες λειτουργούν σε έναν παράξενο κόσμο της πίστεως: ακόμη και όταν η τιμή του bitcoin αυξάνεται, αναφέροντας απλώς τη λέξη «bitcoin» κάνει τις τράπεζες να φοβούνται. Αν κάποιος είναι στο ξεκίνημα για blockchain, για παράδειγμα, καλή τύχη να βρεθεί μια τράπεζα που θα τον δεχτεί.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, το OCC επιβεβαιώνει ότι το bitcoin έχει αξία. 

Το πρώτο μισό της επιστολής, στην πραγματικότητα, κάνει καλή δουλειά απλώς περιγράφει πώς λειτουργούν τα ψηφιακά νομίσματα, για τραπεζίτες που δεν έχουν ενοχλήσει ακόμη να μάθουν.

Έτσι εξυπηρετεί τον διπλό σκοπό της εκπαίδευσης των τραπεζών για το bitcoin – το οποίο από μόνο του είναι ένα είδος νομιμότητας (όταν μαθαίνετε για κάτι, γίνεται «πράγμα»).

Το Bitcoin εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα

Αλλά το bitcoin δεν είναι «πράγμα» με τη φυσική έννοια της λέξης, φυσικά. Δεν υπάρχει νόμισμα χαρτιού για κράτηση. Ευτυχώς, οι τράπεζες είναι καλές να ασχολούνται με φανταστικά χρήματα. (Αυτό είναι το είδος της επιχείρησής τους).

Η επιστολή του OCC λέει ότι οι τράπεζες μπορούν να κρατήσουν τα κρυπτογραφικά κλειδιά ενός πελάτη. Με άλλα λόγια, μπορούν να προστατεύσουν το πορτοφόλι του και τα κλειδιά για αυτό το πορτοφόλι. Αλλά πώς θα γνωρίζετε την αξία του bitcoin σας, εκτός εάν εμφανίζεται κάπως στον τραπεζικό σας λογαριασμό;

Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο: καθώς οι τράπεζες αρχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες ψηφιακής φύλαξης, θα πρέπει τώρα να ενσωματώσουν την αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων στον παραδοσιακό τραπεζικό λογαριασμό σας. Πρόκειται για μια τεράστια μετατόπιση, επειδή τώρα οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν την αξία του bitcoin (και κάθε άλλου ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου ή token) που κατέχουν.

Από την άποψη του πελάτη, απλώς συνδέεται στον τραπεζικό λογαριασμό του και βλέπει την αξία του λογαριασμού ελέγχου, του λογαριασμού ταμιευτηρίου και του λογαριασμού του σε κρυπτογράφηση. Για αυτόν, μοιάζει με άλλο είδος χρημάτων – που, φυσικά, είναι!

Με αυτήν την επιστολή, το bitcoin (και ολόκληρη η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων) είναι πλέον ενσωματωμένο σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Κάποιοι ρίχνουν ήδη μια βρεγμένη κουβέρτα πάνω από το όλο θέμα, λέγοντας ότι οι τράπεζες είναι αργές, κινούνται και δεν περιμένουν κάτι να συμβεί εν μία νυκτί.

 

Τι συμβαίνει μετά

Κατά την άποψή του Τζον Χάργκραβ, ο κόσμος πιθανότατα κατευθύνεται σε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση που δεν μοιάζει με τίποτα που έχουμε ζήσει στη ζωή μας.

Παρόλο που αποκαλούμε coronavirus «πρωτοφανείς στιγμές», ο Dalio επισημαίνει ότι αυτές οι στιγμές προηγούνται πολύ, και στην πραγματικότητα επαναλαμβάνονται σε όλη την ιστορία.

Για το σκοπό αυτό, έχει κάνει μια μελέτη 400 ετών για περιόδους οικονομικής αναταραχής (όπως οι παγκόσμιοι πόλεμοι), προβλέποντας ότι υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού δολαρίου που χάνει το καθεστώς του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, μια μεγάλη σύγκρουση για την παγκόσμια κυριαρχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, και η υποτίμηση των μετρητών.

Είτε προχωρήσουμε τόσο μακριά, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι θα δούμε τεράστιες αλλαγές τους επόμενους μήνες – η οποία παρουσιάζει τόσο δυσκολίες όσο και ευκαιρίες. Μία από αυτές τις ευκαιρίες είναι η αναβάθμιση του τραπεζικού μας συστήματος.

Μόλις οι τράπεζες αρχίσουν να κατέχουν bitcoin, και στη συνέχεια αναφέρουν την τιμή του bitcoin, το επόμενο λογικό βήμα είναι να παρέχουν “on ramps” και “off ramps” στο bitcoin, επιτρέποντας στους πελάτες να αλλάζουν εύκολα μεταξύ παραδοσιακών χρημάτων και ψηφιακών στοιχείων – με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να μετακινήσετε χρήματα μεταξύ των online λογαριασμών ελέγχου και ταμιευτηρίου σας.

Καθώς η παγκόσμια οικονομική εικόνα σκοτεινιάζει, οι επενδυτές είναι πιθανό να καταφύγουν σε νέους τύπους περιουσιακών στοιχείων που πιστεύουν ότι θα τους προσφέρουν είτε μεγαλύτερες αποδόσεις είτε ασφάλεια σε μια καταιγίδα. Εάν το δολάριο αρχίσει να υποτιμάται και ο πληθωρισμός αρχίσει να τρέχει ανεξέλεγκτα, οι επενδυτές θα ακούσουν τον εγκέφαλό τους να τους λέει, «μετατρέψτε τα δολάρια σας σε πράγματα που διατηρούν την αξία τους».

Βλέπουμε ήδη ένα χρυσό τρέξιμο. Ίσως περιμένουμε να δούμε μια κίνηση στο bitcoin (“ψηφιακός χρυσός”) να ακολουθήσει λίγο μετά. Ο μόνος λόγος για τον οποίο αυτά δεν είναι παράλληλα είναι επειδή είναι ακόμα δύσκολο να αγοράσεις bitcoin. Μόλις οι τράπεζες αφαιρέσουν αυτό το φράγμα, θα ανοίξουν οι πύλες πλημμύρας.

Οι άνθρωποι ακολουθούν το πλήθος. Μόλις όλοι αρχίσουν να αυξάνουν την τιμή του bitcoin, όπως έχουμε δει ξανά και ξανά, θα θέλουν περισσότερα άτομα. Οι τράπεζες, ήδη σε ζεστό νερό από όλους τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που αθετούν τα δάνεια, θα δουν έναν τρόπο να αυξήσουν τις καταθέσεις. Ποιος νοιάζεται αν είναι σε bitcoin; 

Σύντομα θα έχουμε το αντίθετο πρόβλημα να προσπαθήσουμε να ταλαντώσουμε το εκκρεμές με τον άλλο τρόπο. Θα εξηγήσουμε γιατί τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν αποτελούν το τέλος όλων των οικονομικών προβλημάτων του κόσμου. Θα εξηγήσουμε γιατί το bitcoin είναι υπερσυμπιεσμένο και όχι υποτιθέμενο.

Το takeaway είναι ότι αναμένεται η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε μια εκτεταμένη κατάθλιψη που προκαλείται από κοροναϊούς, η οποία θα ανεβάσει την τιμή άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως ο χρυσός, συλλεκτικά αντικείμενα, ακίνητα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία κάθε είδους.

Τώρα που οι τράπεζες έχουν το ΟΚ να ενσωματώσουν το bitcoin στα συστήματά τους (πράγμα που είναι αυτό που επιτρέπει η επιστολή), αναμένεται ότι η τιμή του bitcoin και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, επιταχύνοντας από την υποτίμηση του δολαρίου.

Κανείς δεν ξέρει πού θα πάνε τα πράγματα στη συνέχεια και πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο. Το μόνο πράγμα που είναι σταθερή είναι η αλλαγή. Η επιστολή αυτής της εβδομάδας από το OCC, αυτή τη στιγμή στην ιστορία, πιθανότατα θα αλλάξει τα πράγματα γρήγορα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here