Ήταν το πιο πετυχημένο επενδυτικό προϊόν του Ελληνικού Χρηματιστηρίου την περασμένη χρονιά. Προσέφερε ασφάλεια και θετικές αποδόσεις, με πιθανότητα συμμετοχής στο πιθανολογούμενο ανοδικό ράλι της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα.
Τα εταιρικά ομόλογα, επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να δανειστούν σε λογικό κόστος αλλά και στους μικροεπενδυτές να απολαμβάνουν υψηλότερες αποδόσεις χωρίς να αναλαμβάνουν μετοχικό κίνδυνο.
Μετά όμως ήρθε ο κορωνοϊός στη ζωή μας.
Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολογιακών σειρών που έχουν εκδώσει οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες μπήκαν σε άσχημο κανάλι.
Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε δραματικά, το κόστος του χρήματος ανέβηκε σημαντικά, τα τα εταιρικά ομόλογα έχασαν την λάμψη τους, οι διαχειριστές τώρα σπεύδουν να βρουν δικαιολογίες για να εξηγήσουν την κατάσταση στους επενδυτές.
Ελάχιστα εταιρικά ομόλογα διαπραγματεύονται σήμερα πάνω από το όριο του 100% της ονομαστικής τους αξίας. Τα ομόλογα του ΟΤΕ και της Motor Oil δείχνουν να αντέχουν στις πιέσεις όπως και της Coral και της Sunlight. Φυσικά οι αποδόσεις τους έχουν συμπιεστεί δραματικά.
Τα ομόλογα του ΤΙΤΑΝα, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία.
- Προφανώς, πιθανότερη εξέλιξη είναι ότι και αυτά τα ομόλογα, πριν την ημερομηνία λήξης τους, θα έχουν ανακάμψει και το κουπόνι θα προσφέρει στους επενδυτές τις αποδόσεις που προσδοκούν.
Αλλοίμονο μας εάν έχει τόσο μεγάλη διάρκεια η κρίση, τότε θα μας απασχολούν άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Προφανώς οι επενδυτές που αγόρασαν τα εταιρικά ομόλογα θα πάρουν τα λεφτά στην ώρα τους.
Ωστόσο οι τρέχουσες τιμές των εταιρικών ομολόγων είναι ενδεικτικές της υποτίμησης που υφίστανται εκτός από τις μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια (κυρίως τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού/εσωτερικού λόγω εκροών) το τελευταίο διάστημα και τα ομόλογα της αξιοπιστίας ισχυρών ελληνικών ομίλων και μεγάλων επιχειρήσεων….