Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του “Β” στάθηκε αφορμή για να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνοντας στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων το πρόβλημα από την διαφαινόμενη δημιουργία ολιγοπωλιακής κατάστασης («καρτέλ») στην αγορά οπτικών ειδών.

Επικαλούμενος το δημοσίευμα του “Β”, ο κ. Κατρίνης  αναφέρει ότι δύο εταιρείες που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χονδρικής αγοράς οπτικών ειδών ενώθηκαν και επιχειρούν να εξαγοράσουν την μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα.

  • Προσθέτει, επίσης, ότι σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, πριν ολοκληρωθεί αυτή η εξαγορά, η μία εταιρεία μέσω των πρακτικών της και της επιλεκτικής της λειτουργίας απέναντι στους λιανεμπόρους, υπονομεύει τον ανταγωνισμό και εγκλωβίζει τους καταναλωτές σε τιμές που δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής και ανταγωνισμού.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει το γεγονός  ότι τα καταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικών πωλήσεων, ενώ πραγματοποιούν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων, λειτουργούν με ζημία επί πολλά χρόνια, προφανώς για να πιέσουν τον ανταγωνισμό, ενόψει της εξαγοράς τους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, ενώ η ίδια η  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Margrethe Vestager, που είναι αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού έχει απευθύνει προτροπή να αξιολογηθεί προσεκτικά κατά πόσο η προτεινόμενη συγκέντρωση θα οδηγήσει τόσο σε υψηλότερες τιμές, όσο και σε μειωμένες επιλογές για τους καταναλωτές, όταν επισκέπτονται τον οπτικό τους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη χώρα μας δεν φαίνεται να έχει εξετάσει μέχρι στιγμής το ζήτημα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here