Το ερώτημα του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Υπάρχει σήμερα σοβαρός ξένος επενδυτής, πρόθυμος να επενδύσει 1 δις Ευρώ στην πραγματική οικονομία και τις προοπτικές της Ελλάδας, υπό το φως των μεταρρυθμίσεων και των φιλοεπιχειρηματικών πολιτικών που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά την 7η Ιουλίου;

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι ο πιο δύσκολος δρόμος για να δοθεί απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα.

Ο γρίφος της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι περίπλοκος και διαρκώς μεταβαλλόμενος. Τα οικονομικά δεδομένα είναι όμως απλά: Η Εθνική Τράπεζα -το αργότερο μέσα σ’ ένα χρόνο από σήμερα, μετά τις αναβολές και τις παρατάσεις που δόθηκαν- πρέπει να πουλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η Εθνική Ασφαλιστική είναι καταγεγραμμένη στα βιβλία της Εθνικής Τράπεζας με αποτίμηση 1 δις Ευρώ και επομένως κάθε τίμημα μικρότερο των 800 εκατ. Ευρώ για το 80% των μετοχών της Ασφαλιστικής θα προκαλέσει ζημίες στην μητρική εταιρεία.

Ο επενδυτής που θα αγοράσει το 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κληθεί πολύ σύντομα να προχωρήσει σε μια κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να βάλει επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ. Ευρώ τα οποία προφανώς θα συνυπολογίσει στο αρχικό τίμημα.

Η καθαρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής σήμερα -με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2019- ξεπερνά το 1,1 δις Ευρώ ενώ με τα στοιχεία ισολογισμού του 2018 ήταν 804 εκατ. Ευρώ.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει.

Με τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, με την επίσημη πιστοληπτική της αξιολόγηση να υπολείπεται αρκετές βαθμίδες από την κατηγορία «επενδύσιμη», με τον ασφαλιστικό κλάδο της χώρας να είναι ακόμη ζαλισμένος από τα χαστούκια της παράλογης φορολογικής αφαίμαξης που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και τους Έλληνες θα θεωρούν -ακόμη και σήμερα- την ασφάλιση «πολυτέλεια», θα βρεθεί επενδυτικός όμιλος που θα επενδύσει κεφάλαια της τάξης του 1 δις Ευρώ στην Εθνική Ασφαλιστική;

Η κυβέρνηση ήδη έβαλε στο τραπέζι τον «κινέζικο δράκο».

Γνωρίζοντας πολύ καλά τις διαθέσεις και τις αντιδράσεις των Αμερικανών σε κάθε προσπάθεια Κινεζικών εταιρειών να εγκατασταθούν στην Ευρωπαϊκή ενδοχώρα μέσω της Ελλάδας, αρμόδιοι τραπεζικοί παράγοντες «διέρρευσαν» την πληροφορία -η οποία είναι βάσιμη και αληθινή- ότι ο κινεζικός Όμιλος FOSUN επιδιώκει -για τρίτη φορά- να συμμετάσχει στη διαδικασία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η τραυματισμένη από τα σκάνδαλα (βλ. Folli Follie κλπ) κινεζική FOSUN έχει ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των άλλων φερόμενων ως διεκδικητών (CVC Capital Partners, Centerbridge, Lone Star και I3CP) που είναι κυρίως επενδυτικοί όμιλοι:

  • Η FOSUN ξέρει από ασφάλειες.
  • Άξιος ανταγωνιστής της FOSUN στο παιχνίδι διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι προφανώς η CVC Capital Partners που τα τελευταία χρόνια έδειξε εμπράκτως την οικονομική της δύναμη αλλά και την πίστη της στην Ελληνική αγορά υπηρεσιών υγείας, αγοράζοντας διαδοχικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια που σίγουρα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές συνέργειες με τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο στην Ελλάδα.

Το χρήμα σήμερα είναι φθηνό στην Ευρώπη.

Όλοι οι επενδυτικοί όμιλοι που έδειξαν αρχικό ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική, έχουν την δυνατότητα να «σηκώσουν» τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές για να διεκδικήσουν την κορώνα στο στέμμα της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς.

Το καταληκτικό ερώτημα:

  • Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2020, όταν θα υποβληθούν οι οριστικές οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα οι οικονομικές, επιχειρηματικές και επενδυτικές συνθήκες που θα επιτρέψουν στους επενδυτές να δοκιμάσουν το «ελληνικό στοίχημα» του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ