Του Βάιου Κρόκου

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) βρίσκονται τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με σκοπό την ευρύτερη συμβολή της σε επενδυτικά προγράμματα στους Δήμους της χώρας.

Όπως γνωστοποίησε, πρόκειται για έργα ύψους 500 εκ. ευρώ ετησίως και αφορούν την τριετία 2020-2023 που θα χρηματοδοτηθούν μέσω προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών, με την χρηματοδότηση μεγάλου μέρους αυτών να προέρχεται από την ΕΤΕπ.

Που εστιάζουν τα έργα

Σημαντικά κενά ετών έρχονται να καλύψουν τα εν λόγω έργα και θα αφορούν υποδομές που τα χρόνια της κρίσης «έμειναν πίσω», projects που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, αφορούν το περιβάλλον και την δημόσια υγεία, την πολιτική προστασία αλλά και την αντισεισμική θωράκιση με φόντο την καθημερινότητα του πολίτη.

ΣΔΙΤ και ευρωπαϊκά κονδύλια

Οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα δεν είναι κάτι καινούργιο στα επενδυτικά πλάνα των Δήμων που χρόνο με το χρόνο επιδιώκουν μεγαλύτερη αυτοτέλεια και αρμοδιότητες όσον αφορά την διαχείριση κεφαλαίων και πρωτοβουλιών.

Για παράδειγμα, στο πρόσφατο προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων, που ψηφίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου, περιλαμβάνονται συνολικά 171 δράσεις για την πόλη, εκ των οποίων 89 είναι τα νέα έργα, 58 αποτελούν έργα που συνεχίζονται και 24 μελέτες (νέες και εξελισσόμενες)

Το  τεχνικό πρόγραμμα αγγίζει τα 265 εκ. ευρώ, η ΕΤΕπ θα έχει συμβολή – μεταξύ άλλων –  σε χρηματοδοτικό και τεχνικό επίπεδο, ενώ αρκετά projects θα τρέξουν σε μορφή ΣΔΙΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here