Μπορεί η Folli Follie να εξασφάλισε δίμηνο “παράθυρο” προστασίας από τους πιστωτές, ωστόσο η τριπλή εμπλοκή προσθέτει και άλλα επεισόδια στο θρίλερ.
Το γεγονός είναι, πως όσο κωλυσιεργεί η νομική επιδίκαση της υπόθεσης τόσο θα…κακοφορμίζει το κλίμα στον ευρύτερο ευαίσθητο χώρο της κεφαλαιαγοράς/χρηματιστηρίου.
1. Το ένα μέτωπο αφορά στις νέες έρευνες των εποπτικών αρχών και κυρίως της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, όπου αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο φάκελος θα επιδοθεί στα χέρια του Γιάννη Δραγάτση. Στο βαθμό, που θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι περιέχει πολλά “λαυράκια”, που θα “κουμπώσουν” με όσα έχει βρει ΗΔΗ ο έμπειρος εισαγγελέας, οι εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο προοιωνίζονται τα χειρότερα για την οικογένεια των βασικών μετόχων.
2. Το δεύτερο αφορά στις ΜΗ ΕΡΕΥΝΕΣ της Alvarez & Marsal και της Ernst & Young. Από τις 14 Ιουνίου που προσελήφθη η Εrnst & Υoung ξεκίνησε τον ειδικό έλεγχο στο κρίσιμο κομμάτι των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου. Ακολούθησαν διαδοχικές παραστάσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου και τώρα οι πληροφορίες, λένε, ότι η Εrnst & Υoung ειδοποίησε πως θέλει να αποχωρήσει από την υπόθεση (*). Την ίδια στιγμή, ούτε η Alvarez & Marsal, που ορίστηκε στις 25 Ιουνίου, ΔΕΝ έχει προχωρήσει την εσωτερική έρευνα δικαστικού-εγκληματολογικού χαρακτήρα (forensic investigation) για την περιβόητη θυγατρική της Folli Follie στην Ασία (Folli Follie Group Sourcing Ltd). Επί της ουσίας η υπόθεση πηγαίνει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση και από αναβολή σε αναβολή με πρακτικό αποτέλεσμα ελάχιστο…και έπεται συνέχεια…
3. Το τρίτο μέτωπο αφορά στο σκέλος της ελεγκτικής που θα πρέπει να υπογράψει τις νέες οικονομικές καταστάσεις για το 2017 (**). Η Ecovis και ο ορκωτός Γ. Βαρθαλίτης που υπέγραψαν τον προηγούμενο ισολογισμό (για να αποσύρουν στη συνέχεια την έκθεση ελέγχου) αρνούνται να αναλάβουν.
Έτσι η νέα γενική συνέλευση (τώρα πήγε για τις 10 Οκτωβρίου, με την αγορά να προεξοφλεί νέα παράταση…για 10 Νοεμβρίου κ.ο.κ )χωρίς νέες (και πιστοποιημένες) οικονομικές καταστάσεις ΔΕΝ μπορεί να συγκληθεί.
Ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πρέπει να συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση για την επιλογή/ορισμό νέας ελεγκτικής εταιρείας. Σε όλα αυτά προστίθενται και οι αντιδράσεις άμυνας της νέας Επιτροπής Ελέγχου που ζητεί σύγκληση γενική συνέλευση μετόχων , απειλώντας ακόμη και με παραίτηση.
Κοντολογίς; ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Οι συνέπειες πολλές και ουσιαστικές, καθώς σχεδόν 5 μήνες μετά το “¨σκάσιμο” της υπόθεσης έχουν γίνει ελάχιστα, τα ξένα funds εγκλωβισμένα στα…κάγκελα και στο…άγνωστο για το τι μέλλει γενέσθαι με τα δύο μεγάλα ομολογιακά, οι εκατοντάδες μικροεπενδυτές με το…μουτζούρη στο χέρι και τους κακόπιστους να κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης μίας υπόθεσης για την οποία λέγεται πως προεκτείνεται σε επιχειρηματικό, εποπτικό, πολιτικό επίπεδο.
Η ουσία; όσο συντηρείται αυτό το αρρωστημένο κλίμα, τόσο θα διαιωνίζεται το κλίμα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης των ξένων προς την εγχώρια αγορά, κάτι που δεν περιορίζεται στην εμπλεκόμενη εταιρεία αλλά ρίχνει βαριά την σκιά της ευρύτερα στο χρηματιστήριο της Λεωφόρου Αθηνών και την εποπτική αρχή της Κολοκοτρώνη.
(*) Σημειωτέον, πως το 2015 η Ernst & Young ανέδειξε ως “Επιχειρηματία της Χρονιάς” για την Ελλάδα τον Γιώργο Κουτσολιούτσο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Folli Follie. Πρόκειται για τον γνωστό διαγωνισμό της Ernst & Young που διεξάγεται σε δεκάδες χώρες του κόσμου, με τα τοπικά παραρτήματα της Ernst & Young να επιλέγουν τον “Επιχειρηματία της Χρονιάς” σε κάθε χώρα, και στη συνέχεια οι “εκλεκτοί” επιχειρηματίες να διαγωνίζονται για τον τίτλο του “Παγκόσμιου Επιχειρηματία της Χρονιάς”, εκπροσωπώντας ο καθένας τη χώρα του. Η τελετή βράβευσης του Γιώργου Κουτσολιούτσου έγινε τον Μάρτιο του 2016 στο Μέγαρο Μουσικής, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EY Ελλάδος, Πάνο Παπάζογλου, να του παραδίδει το βραβείο του.
(**) Το www.banks.com.gr προσπαθεί να είναι πολύ προσεκτικό στο ρεπορτάζ του αποφεύγοντας…διαρροές και…δράκους. Ωστόσο μεταξύ των άλλων αναφορών και ειδικότερα για την προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie στο χρηματιστηριακό ταμπλό από τις 4 Σεπτεμβρίου προειδοποιούσε για...Καλές…Απόκριες.