Γράφει η «ξενοδόχος»
Δεν έχουν τέλος οι προωθούμενες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο κέντρο της Αθήνας, πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για ακίνητα στα πέριξ του Συντάγματος και της οδού Ερμού.
- Προ ημέρων άναψε «πράσινο» από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις χρήσεις ξενοδοχείων σε ακίνητα επί της οδού Μητροπόλεως, από τις κεντρικές οδούς της πρωτεύουσας, όπου πλέον τα καταλύματα είναι …δεκάδες.
Έτσι, ένα ακόμη κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 43 και Μνησικλέους 2 στην περιοχή της Πλάκας, αποκτά, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων, ξενοδοχειακή χρήση, ύστερα και από την απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, πέραν των λοιπών επαγγελματικών χρήσεων που ίσχυαν για το ακίνητο.
- Από τα πλέον εμβληματικά διατηρητέα της οδού είναι αυτό στη συμβολή των οδών Μητροπόσεως και Υπατίας, την αξιoποίηση του οποίου προωθούν ελληνο-ισραηλινά κεφάλαια.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, επίσης παραχωρείται η χρήση ξενοδοχείου.
Το κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1 έχει χαρακτηριστεί από παλιά ως έργο τέχνης με ειδική προστασία γιατί είναι «αξιολογότατο νεοκλασσικό κτίριο της πρώτης δεκαετίας του αιώνα με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διακοσμήσεις στις προσόψεις (αετώματα, παραστάδες, κορινθιακές κολόνες κλπ.) και γενικότερο μορφολογικό ενδιαφέρον, επί πλέον δε με τον όγκο του και τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα προβάλλεται και επιβάλλεται στο συγκεκριμένο χώρο».
Τώρα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δύο όμορα διατηρητέα «στα νομίμως υφιστάμενα όμορα διατηρητέα κτήρια που βρίσκονται επί των οδών Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1, Υπατίας 3 – 5, στην Πλάκα επιτρέπεται:
α) στο επί της οδού Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1 πέραν των χρήσεων που καθορίζονται με τις διατάξεις του από 5.10.1993 π.δ. (Δ’ 1329) και η χρήση ξενοδοχείου,
β) στο επί της οδού Υπατίας 3-5 η χρήση ξενοδοχείου με λειτουργική συνένωσή του».