«Η διαδικασία ενοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι αναπόφευκτη», εξήγησε χωρίς περιστροφές και περίπλοκες διατυπώσεις ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος σε συνέδριο στη Μαδρίτη.
Αυτή τη φορά η προειδοποίηση δεν έρχεται από την έκθεση κάποιου αναλυτή ή την επισήμανση ενός επενδυτικού οίκου.
- Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αποκάλυψε ότι ….ελπίζει… πως τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει αυτή διαδικασία ενοποίησης, δηλαδή συγχωνεύσεων μεταξύ τραπεζών, τόσο σε εγχώριο επίπεδο μεταξύ μικρών και μεσαίων ιδρυμάτων, καθώς και σε ολόκληρη την Ευρώπη με διασυνοριακή ενοποίηση.
Κατά τον ίδιο, οι συγχωνεύσεις, όπως και η μείωση του κόστους, είναι απαραίτητα για να βελτιωθεί η χαμηλή κερδοφορία.
- Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι πολλοί οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι που επισημαίνουν από καιρό ότι οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες κατέχουν το υψηλότερο μερίδιο της εγχώριας αγοράς εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης.
Ακολουθούν οι τράπεζες σε Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Ισπανία. Δεδομένων των προκλήσεων στην κερδοφορία των τραπεζών –αρνητικά επιτόκια, χαμηλοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης και αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο– οι αναλυτές θεωρούν ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική για τη βελτίωση της κερδοφορίας.
- Μόλις πριν από 2 μήνες, ο ίδιος ο επικεφαλής του SSΜ, ο Αντρέα Ενρία, σε συνέντευξη που έδωσε σε ισπανική (πάλι) εφημερίδα έφτασε στο σημείο να μιλήσει ανοικτά ακόμα και για «ενοποιήσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα που θα μπορούσαν να είναι μέρος της λύσης».
Ο επικεφαλής επόπτης έδωσε το σύνθημα για συγχωνεύσεις και αυξήσεις κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια στις ευρωπαϊκές τράπεζες…
Οι πληροφορίες, που έρχονται τόσο από την Φρανκφούρτη όσο και από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η παρέμβαση Ενρία δεν έγινε τυχαία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος φόβος σε επίπεδο ΕΕ ότι εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών, στις οποίες διαπραγματεύονται διεθνώς οι τραπεζικές μετοχές, είναι πολύ εύκολο σε τρίτους να κάνουν δυναμική είσοδο στα μετοχικά τους κεφάλαια. Ο λόγος εν προκειμένω χωρίς να λέγεται αφορά στους Κινέζους.
Αυτός είναι κι ο λόγος που στο άμεσο μέλλον θα επιχειρηθεί να κλείσουν οι μαύρες τρύπες που κάνουν ακόμα πιο ευάλωτες τις ελληνικές τράπεζες. Στο σημείο αυτό εντάσσεται και η πρόταση Στουρνάρα για τη λύση της bad bank….