Έρχεται το ράλι του Άη Βασίλη φέτος; Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας στο τέλος του έτους…

Σχεδόν 8 στις 10 φορές, έχει συμβεί στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ το φαινόμενο γνωστό και ως ράλι του Άη Βασίλη. Είναι η αύξηση των μετοχών που συμβαίνει κατά τη διάρκεια των επτά τελευταίων ημερών του έτους. Το αν ο Άγιος Βασίλης θα έρθει ξανά στις χρηματαγορές φέτος είναι προσχεδιασμένο. Σύμφωνα με την ProfitLevel, οι εξελίξεις του τελευταίου μήνα υποδηλώνουν ότι η πρακτική που έχει δοκιμαστεί μέσα στα χρόνια θα μπορούσε να επαναληφθεί, αλλά οι προσεχείς συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής των τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών διαφωνούν. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της φετινής «μη άφιξης» του Άγιου Βασίλη στα χρηματιστήρια μπορεί να θεωρηθεί η περαιτέρω αναμενόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Federal Reserve System. Επιπλέον, η FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) θα αποφασίσει για τα επιτόκια πρακτικά στην αρχή της περιόδου που το ράλι του Άη Βασίλη συνήθως αποκτά δυναμική. Η αύξηση των επιτοκίων της Fed είναι πιο πιθανό να αυξήσει τις επενδύσεις σε ομόλογα, τα οποία επί του παρόντος αποφέρουν στους κατόχους τους πιο ενδιαφέρουσα και πολύ πιο ασφαλή απόδοση από τις μετοχές*.

Εκτός από την αμερικανική Fed, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποφασίσουν επίσης για τα επιτόκια. Και ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αγορές αναμένουν τα επιτόκια να αυξηθούν. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο απότομα θα αυξήσουν τα επιτόκια και οι τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Στην περίπτωση της Fed, η «αύξηση» μπορεί να μην είναι πλέον τόσο απότομη όσο στις τελευταίες τέσσερις περιπτώσεις. Τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να κάνουν ένα πιο μετριοπαθές αντιπληθωριστικό βήμα.

Όλα αυτά υποδηλώνουν τουλάχιστον κάποια ενίσχυση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών των παγκόσμιων χρηματιστηρίων. Εξάλλου, από το 1950, το ράλι του Άη Βασίλη έχει εμφανιστεί στο 79% των περιπτώσεων. Η μέση άνοδος του βασικού δείκτη Wall Street S&P 500 ανήλθε τότε στο 1,3%.

Στις αγορές αρέσει συνήθως τόσο πολύ η περίοδος αυξημένης εμπορικής δραστηριότητας, επομένως υπάρχει μόνο ένα όνομα για το ράλι που τείνει να συμβεί στο τέλος του έτους. Το όνομα «Santa Claus Rally» προδιαθέτει προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο τα καθημερινά δεδομένα μέχρι το τέλος αυτής της εορταστικής περιόδου θα δείξουν εάν η θεωρία των πιθανοτήτων θα επαληθευτεί φέτος ή όχι*.

Ανάλυση από την ProfitLevel

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here