Του Βάιου Κρόκου

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την κολοσσιαία αρχική δημόσια προσφορά (IPO), όπως αναμένεται, της Saudi Aramco.

Παρά τις σχετικές καθυστερήσεις και τις παρασκηνιακές ζυμώσεις όλο το τελευταίο διάστημα, ο Πρίγκηπας Μπιν Σαλμάν προσβλέπει εν τέλει ότι η αρχική δημόσια προσφορά θα αποβεί επιτυχής αναφορικά με το σχέδιο Vision 2030.

Μέσω αυτής σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από την πώληση μετοχών της Aramco προκειμένου να τα επενδύσει σε άλλους τομείς, με απώτερο στόχο να μειώσει την υπερβολική εξάρτηση της σαουδαραβικής οικονομίας από τις εξαγωγές και τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Οι εκτιμήσεις για την αποτίμηση της Saudi Aramco κυμαίνεται στα 1,75 τρις. δολάρια βάσει του μέσου όρου διαφορετικών εκτιμήσεων από 16 τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο εννεάμηνο του 2019, η Aramco είχε καθαρά κέρδη 68,2 δισ. δολ., έναντι 83,1 δισ. δολ. την ίδια περίοδο πέρσι. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 217 δισ. δολ. έναντι 233 δισ. δολ.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Saudi Aramco δεν θα παράσχει αρκετή διαφάνεια ως προς το πόσα είναι τα ακριβή αποθέματα αργού πετρελαίου του αραβικού βασιλείου και εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στην βασιλική οικογένεια και τα στελέχη της εταιρείας.

Όπως γίνεται γνωστό δε, η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στους πλουσιότερους Σαουδάραβες να δείξουν εμπράκτως την στήριξη τους επενδύοντας υψηλά ποσά.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου εκτιμάται πως θα συμμετάσχει μέσω funds με το ποσό των 10 δις δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Πρώτη των πρώτων σε κεφαλαιοποίηση

Αν και οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές, καθώς δεν πρόκειται για μια απλή είσοδο εταιρείας στις χρηματαγορές αλλά για ζήτημα που αφορά τους διεθνείς γεωπολιτικούς συσχετισμούς, τα νέα δεδομένα θα φέρουν την Saudi Aramco στην κορυφή σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης αν αναλογιστεί κανείς πως σήμερα:

-Η Apple κυμαίνεται στα $1,16 τρις

-Η Microsoft στο $1,1 τρις

-Η Google (Alphabet) στα $900 δις περίπου

-Ενώ πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Exxon Mobil μόλις στα $300 δις

Κατά τα λοιπά, οι ατομικοί επενδυτές θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως και για το 0,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Saudi Aramco έκαστος.

Το βιβλίο των προσφορών ανοίγει στις 17 Νοεμβρίου και θα κλείσει στις 4 Δεκεμβρίου και η τελική τιμολόγηση των μετοχών της Aramco θα λάβει χώρα στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το προσπέκτους της IPO, που δημοσιοποιήθηκε.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά: Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) Prospectus

Μετά από 3 χρόνια καθυστερήσεων και αβεβαιότητας έφτασε η ώρα για το κολοσσιαίο IPO, με την προσφορά αρχικά του 5% της εταιρείας.

Η Aramco σχεδιάζει να προσφέρει, ακόμη ένα 3-4% των μετοχών της μέσω αρχικών δημόσιων εγγραφών στα χρηματιστήρια του Τόκιο, του Χονγκ Κονγκ, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, εντός της προσεχούς διετίας, σύμφωνα με τους επίσημους σχεδιασμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here