Μετά από μια καραντίνα, το πιο περίεργο καλοκαίρι της σύγχρονης ιστορίας και εν μέσω ενός επικίνδυνου δεύτερου κύματος, η διαΝΕΟσις καταγράφει απόψεις, αντιλήψεις και στάσεις για τη μεγαλύτερη κρίση της εποχής μας.
Τον περασμένο Απρίλιο, η άποψη των Ελλήνων ήταν σχεδόν ομόφωνη: μετά από σχεδόν ένα μήνα σε πρωτοφανή αυστηρή καραντίνα και κατ’ οίκον περιορισμό, σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας θεωρούσαν ότι θα έχουμε επανέλθει “σε μια κανονική καθημερινότητα” μέχρι τον Σεπτέμβριο. Του 2020.
Σήμερα έχουμε Οκτώβριο του 2020 και η “κανονική καθημερινότητα” είναι ακόμη ένα άπιαστο όνειρο. Τι άλλο έχει αλλάξει από τότε; Καθώς η πανδημία περνά σε επόμενες φάσεις, καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον SARS-Cov-2 και για την ασθένεια που προκαλεί, καθώς αρχηγοί κρατών κολλάνε και νοσούν κι ο αριθμός των νεκρών στον πλανήτη μας σκαρφαλώνει σε επταψήφια νούμερα, πώς έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο; Πώς αντιδρούμε, πόσο προσέχουμε, πώς αισθανόμαστε και τι περιμένουμε από το μέλλον;
Πανελλαδική Έρευνα Κοινής Γνώμης για την Πανδημία του Κορωνοϊού – 2ο κύμα, -Σεπτέμβριος 2020 (PDF)
Η διαΝΕΟσις, πέντε μήνες μετά την πρώτη της δημοσκοπική έρευνα για το θέμα, επιστρέφει με πολλές από τις ίδιες -και κάμποσες καινούριες- ερωτήσεις, για να αποτυπώσει το πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία σήμερα. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία Metron Analysis το διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020, και έγινε τηλεφωνικά σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα με πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων ηλικίας 17 και άνω.
Μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν κάποια από τα πράγματα που υποπτευόμαστε, αλλά καταρρίπτουν και κάποιους μύθους. Οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές και, αναπόφευκτα, πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι στα εκπληκτικά αποτελέσματα του Απριλίου. Οι ζωές τους έχουν αλλάξει με συγκεκριμένους τρόπους (στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην ψυχολογία, στις ανθρώπινες σχέσεις) και σχεδόν αποκλειστικά προς το χειρότερο. Από την άλλη, οι απαντήσεις δεν αντανακλούν συνθήκες απελπισίας ή κατάρρευσης. Οι πολίτες δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας σε υψηλά ποσοστά. Παρ’ όλο που υπάρχει (και εκφράζεται) φόβος και τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί, δεν έχει χαθεί ολοσχερώς ή ελπίδα. Σε κάποια από τα κρίσιμα θέματα που μας απασχολούν, υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι στο μέλλον θα βγούμε κερδισμένοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ της διαNΕΟσις
https://www.dianeosis.org/wp-content/uploads/2020/10/covid10_public_opinion_poll_september2020.pdf