γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Από μία οπτική γωνία, η αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας. Ίσως, μάλιστα, να υπάρξουν και ορισμένοι νέοι τομείς που θα αναπτυχθούν περαιτέρω όπως, για παράδειγμα, αυτός των τηλεδιασκέψεων που ήρθαν για να μείνουν. Αν και γενικότερα, επιπτώσεις θα υπάρχουν, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το τι θα γίνει από επιχειρηματικής απόψεως.

Σε επίπεδο εσόδων, μία πρώτη αρνητική επίπτωση για τους παρόχους που είναι και στην κινητή τηλεφωνία είναι ο περιορισμός που θα υπάρξει στα έσοδα από τις υπηρεσίες περιαγωγής. Ποσό το οποίο πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο δεδομένου κιόλας ότι ο κύριος όγκος των επισκεπτών στην Ελλάδα προέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχουν καταργηθεί οι υπηρεσίες περιαγωγής.

Από την άλλη πλευρά, με την επιστροφή στην κανονικότητα δεν αναμένεται να δούμε σημαντικές αλλαγές στα έσοδα των παρόχων. Ενδεχομένως, να υπάρξει μία μείωση καθώς αναμένεται να κλείσουν αρκετές επιχειρήσεις, από την άλλη πλευρά θα δούμε πολλές εταιρείες να προχωρούν σε αναβαθμίσεις των υποδομών τους αλλά και να επιδοτούν τους εργαζόμενους σε αυτές προκειμένου να αποκτήσουν ευρυζωνικές συνδέσεις με υψηλότερες ταχύτητες. Μία ενδιαφέρουσα επίπτωση που θα δούμε είναι η αύξηση της ζήτησης για υψηλότερης ταχύτητας συνδέσεις.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, όμως, θα δούμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.

Καταρχάς στη Forthnet καθώς, για μία ακόμη φορά, οι πιστρώτριες τράπεζες εισέρχονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Αυτή τη φορά με την BC Partners, ένα πολύ μεγάλο fund, που δείχνει ότι θέλει να δημιουργήσει έναν βαλκανικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο, έχοντας ήδη κάνει εξαγορές σε Βουλγαρία και Κροατία.

  • Τώρα, ήρθε η σειρά της Ελλάδας όπως όλα δείχνουν με την BC Partners να έχει προσεγγίσει πρώτα τη Wind Ελλάς αλλά οι συζητήσεις να μην ευοδώνονται και τώρα τη Forthnet. Πάντως, αν τελικώς η BC Partners αγοράσει τη Forthnet, τότε να μην αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου προσέγγιση για τη Wind Ελλάς.

Τουλάχιστον, οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία δεν φαίνεται να έχουν καθυστερήσει τις εξελίξεις στη Forthnet όπου τα πράγματα κινούνται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την προσπάθεια του ομίλου ΟΤΕ να πουλήσει τις δραστηριότητες του στη Ρουμανία. Το πλάνο για πώληση ξεχωριστά των δύο θυγατρικών (σταθερή και κινητή) δεν αποκλείεται να αλλάξει και να πάνε «πακέτο» σε κάποιον ενδιαφερόμενο. Κάτι που θα ήθελε και η ρουμανική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Telekom Romania. Τώρα, ποιος θα είναι ο επενδυτής που θα αποκτήσει όλο το «πακέτο» είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε. Αλλά πλέον είναι πολύ πιθανό το τοπίο τόσο όσον αφορά τη Forthnet αλλά και για την Telekom Romania.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ