Νέες διαστάσεις θα πάρει ο πόλεμος των δασμών καθώς η Κίνα ετοιμάζεται να απαντήσει στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ πως ενδεχόμενα κινεζικά αντίποινα θα πυροδοτήσουν πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται πως η τελευταία προειδοποίηση του Τραμπ για δασμούς “τιμωρίας” σε κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων (οι δασμοί σε εισαγωγές ύψους 50 δισ. δολ. έχουν ήδη επιβληθεί), δηλαδή σε εισαγωγές σχεδόν διπλάσιες από τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα ετησίως, θα πυροδοτήσει κινεζικά αντίποινα διοικητικού χαρακτήρα.

Το πιο πιθανό όπλο είναι να ανοίξουν έρευνες από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας κατά αμερικανικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες είχαμε μία πρόγευση τέτοιου είδους μέτρων, με τις εισαγωγές αμερικανικών τροφίμων και αυτοκινήτων να «κολλούν» στα τελωνεία για πιο αυστηρούς ελέγχους. Οι τελωνειακές αρχές της Κίνας έχουν αρνηθεί ότι οι πρόσθετοι έλεγχοι είχαν την όποια σχέση με την εμπορική αντιπαράθεση και υποστηρίζουν ότι συνιστούν «διεθνή πρακτική». Ωστόσο μετά την τελευταία απειλή Τραμπ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αποκάλυψε ότι σχεδιάζει τόσο «ποσοτικά» όσο και «ποιοτικά» αντίμετρα. Τα πρώτα αφορούν προφανώς δασμούς, ενώ τα δεύτερα θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή ερευνών και ελέγχων.

Την πρόθεση της Ρωσίας να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαξί Ορέσκιν. Απέφυγε πάντως να αποκαλύψει το ύψος των δασμών ή πότε ακριβώς αυτοί θα τεθούν σε ισχύ. Ο σχετικός κατάλογος των προϊόντων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Ορέσκιν οι δασμοί θα επιβληθούν στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, αντίστοιχα των οποίων παράγονται από ρωσικές επιχειρήσεις, ώστε να μην πληγούν οι καταναλωτές, ούτε να επηρεαστούν οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας. Θα συνιστούν δε την απάντηση της Μόσχας στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

  • «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν μέτρα προστατευτισμού με την μορφή των πρόσθετων δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο και αρνούνται να αποζημιώσουν τη Ρωσία για τις απώλειες που υφίσταται. Υπό τις συνθήκες αυτές θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, και θα προχωρήσουμε σε εξισορροπητικά μέτρα»

ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα έχουν την μορφή των πρόσθετων δασμών και θα εφαρμοσθούν σύντομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here