Γράφει η «ξενοδόχος»

Ο ξενοδοχειακός τομέας είναι ο πρώτος από μία σειρά νέων joint ventures που θα επιδιώξει η Lamda Development ως φορέας της επένδυσης για το μεγάλο έργο του Ελληνικού.

Η μεγάλη συμφωνία της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino, Hilton Αθηνών), με τη συμμετοχή των ομίλων Kωνσταντακόπουλου και Olayan για τα δύο 5άστερα ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού  που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, είναι το πρώτο από μία σειρά deals που θα ακολουθήσουν με τον οικιστικό τομέα να είναι επίσης ένας κλάδος όπου θα υπάρξουν σημαντικές συνέργειες.

  • Κι αυτό δεδομένου ότι οι κατοικίες είναι αυτές που θα αυτό-χρηματοδοτήσουν, όπως προβλέπεται την επένδυση, φέρνοντας σημαντικά έσοδα στη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του έργου.

Ενδεικτικά, με βάση το business plan του έργου, στη διάρκεια της πρώτης πενταετίας από τις κατοικίες- περί τις 800 της πρώτης φάσης- που θα πουληθούν σε τιμές κατ’ ελάχιστο 3.500- 4.000 ευρώ ανά τ.μ. υπολογίζεται ότι θα προέλθει το 43% των εσόδων (σ.σ. εμπορικό κέντρο και Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν επίσης σημαντικά έσοδα).

H Lamda Development με προσεκτικά βήματα προχωρά το project του Ελληνικού

Οσον αφορά τώρα το deal της Lamda με την ΤΕΜΕΣ η σημασία του είναι πολλαπλή σε γενικότερο αλλά και ειδικότερο πλαίσιο:

  • Για την ελληνική οικονομία και τον τομέα των επενδύσεων, σε μία δύσκολη περίοδο εν μέσω πανδημίας και νέας κρίσης.
  • Για τον ελληνικό τουρισμό, δίνοντας μία ‘’ένεση αυτοπεποίθησης’’  στον κλάδο,  στην περίοδο της απόλυτης κατάρρευσής του με έσοδα μόλις στο 1/3 φέτος και της απόλυτης αμφισβήτησής του, από την στιγμή που έχουν πολλαπλασιαστεί οι φωνές που μιλούν για ‘’μονοκαλλιέργεια’’ ως προς την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον κλάδο.
  • Για τον τουρισμό της Αθήνας, ειδικά για την επόμενη μέρα, μετά την περίοδο της πανδημίας, και την επανατοποθέτηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας
  • Για τον τουρισμό πολυτελείας, τον οποίο έχει τόση ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός προκειμένου να κάνει στροφή στην ποιότητα από την ποσότητα και να αυξήσει τα έσοδά του.
  • Για το ίδιο το έργο του Ελληνικού, το οποίο αναμένεται να συνεισφέρει τα μάλα στην αύξηση των επισκεπτών της Αθήνας, με την ίδια τη Lamda Development να τοποθετεί τους ξένους επισκέπτες στο μεγάλο project του Ελληνικού στο 1 εκατ0μμύριο επιπλέον σε ετήσια βάση.
  • Έμφαση και τον συνδυασμό επενδύσεων- αειφορίας αν ληφθεί υπόψη και το προφίλ των επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ στη Μεσσηνία. 

H συμφωνία Lamda- TEMEΣ, ύψους προβλέπει την ανάπτυξη ενός

  • «μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου, πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου».

Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στα έργα της πρώτης πενταετίας.

Η ανάπτυξη των μονάδων, η οποία τελεί υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, της απόκτησης της Ελληνικό Α.Ε. από τη Lamda Development, θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino – Hilton Αθηνών) και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα.

O σχεδιασμός των μονάδων θα ανατεθεί σε κορυφαία διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε διεθνούς φήμης εταιρείες διαχείρισης (hotel operators).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here