Το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην ελληνική αγορά και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο εξωτερικό οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες. Έτσι, νέα όπως το ΑΕΠ του 2022, η εξαγορά της Enel Romania και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Jumbo, Eurobank, Cenergy και Elvalhalcor είχαν μόνο επιλεκτικό ενδιαφέρον, με σύντομη διάρκεια. 

Η αγορά έχει μπει στη λογική της εξέτασης των ποιοτικών και ποσοτικών πολιτικο-οικονομικών συνθηκών «μέρα με τη μέρα», το πλεονέκτημα της θετικής διαφοροποίησης με τις ξένες αγορές έχει χαθεί και η αύξηση της συσχέτισης με τη διεθνή τάση δείχνει να επιστρέφει.

Υπάρχουν δύο σενάρια που θα ανησυχήσουν τις αγορές σε μια ενδεχόμενη αστοχία των εκτιμήσεων: είτε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να παραμείνει ίδιος είτε η μηνιαία μεταβολή (Ιαν-Φεβ. ’23) να είναι μεγαλύτερη του 0,3%, αποκλίνοντας από τον ετήσιο στόχο μείωσης που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των βασικών επιτοκίων, ούτε στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, και θα δοκίμαζε την υπομονή της αγοράς.

Aπό ΧΡΗΜΑ WEEK