Να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά -5% ζητούν οι ξενοδόχοι, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και του προέδρου τους κ. Γρηγόρη Τάσιο, ο οποίος έστειλε για  τον σκοπό αυτό νέα επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι ο κλάδος κατάφερε κατά τη διάρκεια της κρίσης να κρατήσει ζωντανή τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας,της μεγαλύτερης, δηλαδή, κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που διασώθηκε στα χρόνια των μνημονίων.

Η σύμβαση αυτή ήταν και από τις πρώτες και η μεγαλύτερη, από άποψη καλυπτόμενων εργαζομένων (150.000 εργαζόμενοι στο peak της σαιζόν), που επεκτάθηκε, επιφέροντας σημαντική βελτίωση στις αποδοχές πολλών εργαζομένων, αλλά και στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Οπως έχουν επισημαίνει και άλλη φορά οι ξενοδόχοι, ο κλάδος τους παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις σε μεγέθη επιχειρήσεων και γεωγραφική διασπορά.

  • «Υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό και άλλες, κυρίως αυτές που βρίσκονται σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους, καθώς και σε μικρές πόλεις της ηπειρωτικής χώρας, που δεν έχουν κατορθώσει να ανακάμψουν οικονομικά, ιδίως λόγω του γεγονότος πως απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και σε εμπορικούς επισκέπτες.
  • Τέλος υπάρχουν και επιχειρήσεις που ανεξάρτητα του προορισμού που βρίσκονται αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης (τραπεζικό σύστημα, ανυπαρξία δανειοδότησης κλπ).
  • Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την άποψη πως προϋπόθεση για τη διατήρηση σε ισχύ της ανωτέρω σσε και την ανανέωση της στο μέλλον είναι και η πιο αδύναμη επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στο πιο απόμακρο σημείο της ελληνικής επικράτειας, να μπορέσει να είναι συνεπής στην εφαρμογή της, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία της».

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω προτείνονται ξανά τα εξής μέτρα, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας:

  • Μείωση κατά 5% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και για επιχειρήσεις άλλων κλάδων της οικονομίας στους οποίους υπάρχει σε ισχύ κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία έχει επεκταθεί και εφαρμόζεται οριζόντια – για να έχει νόημα η συνέχιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η υπογραφή νέων ΣΣΕ.
  • «Σημειώνουμε πως το κόστος που μια τέτοια μείωση θα επιφέρει, εύκολα αντισταθμίζεται από την πολλαπλάσια αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ που έχει προκαλέσει ήδη η αύξηση των ασφαλιστέων αποδοχών», αναφέρουν οι ξενοδόχοι
  • Πρόβλεψη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, της δυνατότητας απόκλισης (ενδεχομένως με τη μέθοδο opt out – κατά το πρότυπο όσων ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) από όρους της ΣΣΕ σε περιοχές – επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα προβλήματα-παρουσιάζουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.

Η ΠΟΞ θεωρεί ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις θα βοηθήσουν άμεσα και ουσιαστικά, ενόψει και της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στους όρους της παραπάνω Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here