Σε κατάσταση επιφυλακής υπό το φόβο των ελλείψεων και των ακριβών τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, τέθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που συντονίζει η ΡΑΕ και συνεδρίασε χθες το βράδυ, με αρμόδιους φορείς και διαχειριστές των δικτύων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι συμμετέχοντες συζήτησαν μεταξύ άλλων ως έκτακτη λύση σε περίπτωση που η κρίση κορυφωθεί και δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις και την «επιστράτευση» όλων των λιγνιτικών μονάδων στην επικράτεια, σε μία προσπάθεια να μην προκύψουν ελλείψεις και να μην διαταραχθεί, άλλωστε, το ενεργειακό ισοζύγιο.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η χρήση του λιγνίτη (μαζί με το “πρόστιμο” από τα δικαιώματα εκπομπών), έχει γίνει φθηνότερη από τη χρήση του φυσικού αερίου, λόγω της μεγάλης ανόδου στην τιμή του τελευταίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρασχέθηκαν στη ΡΑΕ, η ζήτηση στην ηλεκτροπαραγωγή εκτιμάται σε 100.000 θερμικές μεγαβατώρες σε ημερήσια βάση, συν 25-30.000 θερμικές μεγαβατώρες από τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΔΕΣΦΑ οι οποίοι διαβεβαίωσαν τη ΡΑΕ για την τεχνική επάρκεια του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου και διατύπωσαν προβλέψεις για την αναμενόμενη ζήτηση και τη δυνατότητα κάλυψης της.

Ο ΔΕΣΦΑ θα πραγματοποιήσει στις 18-22 Οκτωβρίου δημοπρασίες για την κατανομή της χωρητικότητας του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στη Ρεβυθούσα, καθώς και για τις ημερομηνίες εκφόρτωσης φορτίων LNG, για πρώτη φορά με ορίζοντα 5ετίας, οι οποίες θα αποτελέσουν και το πρώτο τεστ για την εγχώρια αγορά, με τους εγχώριους προμηθευτές να εξασφαλίζουν ποσόστητες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here