Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και απευθείας επιδότηση στην αντλία ανακοίνωσε, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης.
Η δήλωση έγινε στην ΕΡΤ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ταϊλάνδη, όπου διεξάγεται η Ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

- «Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, με την ενεργειακή κρίση να δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών σε ολόκληρο τον κόσμο, προτεραιότητά μας είναι να περιορίσουμε την πίεση στις οικογένειες»,
- «Γι’ αυτό προχωρούμε σε διπλή στήριξη στο πετρέλαιο θέρμανσης, με απευθείας επιδότηση στην αντλία, η οποία θα μειώσει άμεσα την τιμή, και με αύξηση στο επίδομα θέρμανσης κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, μέτρο το οποίο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη την επικράτεια».
- «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε μια διεθνή ενεργειακή κρίση. Μπορούμε, όμως, να μην αφήσουμε τους πολίτες να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της. Και θα είμαστε δίπλα τους για όσο χρειαστεί».
Τα μέτρα θα εξειδικεύσουν την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.
Το 30% ξεπερνά όσα είχαν διαρρεύσει
Η δήλωση περιέχει έναν μόνο αριθμό, και αυτός είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο. Έως το πρωί της Τρίτης τα ρεπορτάζ μιλούσαν για αύξηση του επιδόματος της τάξης του 20%.
Για την επιδότηση στην αντλία ο υπουργός δεν έδωσε ποσό.
Το σενάριο που έχει δημοσιευθεί είναι €0,35 ανά λίτρο, ώστε η τιμή εκκίνησης την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου να διαμορφωθεί γύρω στο €1,60. Χωρίς την παρέμβαση, η αγορά υπολογίζει την τιμή κοντά στο €1,96.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αρχικό σενάριο των €0,25 εγκαταλείφθηκε επειδή θα άφηνε την τιμή οριακά κάτω από το €1,75, όπου έκλεισε η περσινή περίοδος τον Απρίλιο. Το σενάριο των €0,55 απορρίφθηκε επειδή δεν χωρούσε στα αποθεματικά του προϋπολογισμού.
Η πρώτη εφαρμογή αναμένεται να καλύψει το διάστημα 15-31 Οκτωβρίου, με επανεξέταση ανά δεκαπενθήμερο.
Τι σημαίνει για το νοικοκυριό

Με τιμή €1,60, τα 1.000 λίτρα κοστίζουν περίπου €1.600, έναντι €1.130 στην περσινή εκκίνηση.
Η επιβάρυνση είναι €470, δηλαδή περίπου +42%. Το επίδομα αυξάνεται κατά 30%, άρα καλύπτει μέρος της διαφοράς και όχι το σύνολο.
Με αναλογική εφαρμογή του 30%, το ελάχιστο επίδομα πηγαίνει από τα €100 στα €130 και το γενικό ανώτατο από τα €800 στα €1.040. Στις περιοχές με αυξημένες ανάγκες φτάνει από τα €1.200 στα €1.560.
Αν η προσαύξηση περάσει και στην προκαταβολή, όπως προέβλεπαν τα δημοσιεύματα για το 20%, δικαιούχος που έλαβε πέρυσι €500 θα εισπράξει €390 αντί €300.
Το επίδομα αφορά περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά, ενώ καυστήρα πετρελαίου έχουν 1.585.675.
Συγκριτικά, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην ΕΕ είναι €1,742 το λίτρο και στην Ευρωζώνη €1,728.
Το δημοσιονομικό περιθώριο περνά από τις Βρυξέλλες
Το κόστος της παρέμβασης δεν έχει ανακοινωθεί. Η Αθήνα ζητά στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης να αξιοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής για την ενέργεια και για στοχευμένα μέτρα στήριξης, όχι μόνο για υποδομές. Αν εγκριθεί, τα €400 εκατ. που έχουν προϋπολογιστεί για το 2027 θα μπορούν να διατεθούν και σε επιδοτήσεις.
Το ευρύτερο αίτημα Ελλάδας-Ιταλίας για εξαιρέσεις από τα όρια δαπανών θεωρείται εκτός συζήτησης.
Στο μεταξύ το Brent κινείται γύρω στα $105 το βαρέλι και το diesel στο ICE επέστρεψε τη Δευτέρα στα $1.449 τον τόνο, παρά την αρχική πτώση.
Στην Μπανγκόκ με την ενέργεια στην ατζέντα
Ο κ. Πιερρακάκης συμμετέχει στη Σύνοδο και ως πρόεδρος του Eurogroup. Την Πέμπτη, κατά πληροφορίες, θα μιλήσει στην κεντρική εκδήλωση για την παγκόσμια οικονομία, στο ίδιο πάνελ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Την ίδια ημέρα στην Ελλάδα ανοίγουν οι αντλίες.










