Αναπόφευκτη είναι η αναδιάρθρωση υποχρεώσεων εκτιμά ο Fitch, και η μετοχή της εταιρείας διαγράφει θεαματική ανοδική διόρθωση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε (την Παρασκευή) το outlook της εισηγμένης σε CC– από CCC-, μεταβάλλοντας παράλληλα σε C-από CC- το αντίστοιχο rating για το μη εξασφαλισμένο χρέος.
Η Intralot συζητά, επί του παρόντος, με τους κατόχους ομολόγων της για την τροποποίηση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης. Το μεγάλο «αγκάθι» για την εταιρεία είναι το ομόλογο ύψους 250 εκατ. λήξεως Σεπτεμβρίου 2021.
Ο Fitch υπολογίζει ότι τα Funds from Operations (FFOs) της Intralot θα παραμείνουν υψηλά πάνω από 10x έως τον Σεπτέμβριο του 2021, με τους όρους του ομολόγου να δυσχεραίνουν την αναχρηματοδότηση ολόκληρου του ποσού σε ασφαλή βάση.
Από την πλευρά της, η εταιρεία διόρισε τις Evercore Partners και Allen & Overy για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες οικονομικές και στρατηγικές επιλογές που ενδέχεται να είναι διαθέσιμες. Προκειμένου να απευθυνθεί και προς τους ομολογιούχους για έναν συμβιβασμό μέσω του οποίου θα μείωνε («κούρευε») το χρέος, θα βελτίωνε το ύψος του συνολικού δανεισμού και θα μετέθετε τη λήξη (του ομολόγου).
Ένα επιπλέον πρόβλημα για την εταιρεία, πάντα σύμφωνα με την έκθεση/αξιολόγηση του Fitch, είναι οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) άνω των 70 εκατ. ευρώ, για το 2020.
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»;
Προς «ναυάγιο» οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις Πειραιώς και Comer Group για τα δάνεια του MIGroup. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν, κι αυτό γιατί η προσφορά των Ιρλανδών περιέχει πλήθος αιρέσεων και… αστερίσκων, που υποχρεώνουν την τράπεζα να «βάλει στοπ» στη σχετική διαδικασία.
Η Πειραιώς προχώρησε εν μέσω πανδημίας τη διαδικασία πώλησης δανείων του Marfin Group (ύψους 550 εκατ.), παρέχοντας γερές εξασφαλίσεις (το 75% του μετοχικού κεφαλαίου του Attica Group –Superfast, Blue Star Ferries, HSW– και το 92% της Vivartia).
Παρ’ όλα αυτά, η ανταπόκριση του επιχειρηματικού/επενδυτικού ενδιαφέροντος δεν ήταν ανάλογη των αρχικών προσδοκιών της διοίκησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η Πειραιώς –μεγαλύτερος πιστωτής και κυριότερος μέτοχος του ομίλου MIG– θα δρομολογήσει νέα διαδικασία, που θα αφορά είτε τα δάνεια είτε κάποια από τα «ασημικά» του ομίλου.
Η απόφαση της διοίκησης Μεγάλου να απαλλαγεί η τράπεζα από τον δανεισμό της εταιρείας –που σημειωτέον έχει ταξινομηθεί, από πέρσι, στα μη εξυπηρετούμενα– είναι ειλημμένη. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
FF Group: Αβέβαιη η συνέχεια
Σε αβέβαιο δρόμο κινείται το εγχείρημα διάσωσης του FF Group, παρά τις σημαντικές προσπάθειες της νέας διοίκησης, που προχώρησε μάλιστα στο άνοιγμα και νέων καταστημάτων.
Το θετικό, μέχρι τώρα, είναι πως με στοχευμένες ενέργειες ο δανεισμός/υποχρεώσεις της πολύπαθης εταιρείας παραμένει εξυπηρετήσιμος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για γραμμές χρηματοδότησης που παραμένουν ανοιχτές.
Η νέα διοίκηση κατέθεσε αίτημα λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας έναντι παντός τρίτου (είχε προηγηθεί η απόρριψη της αίτησης πτώχευσης από δύο κατόχους ομολογιών του FF Group), ωστόσο βασικός στόχος παραμένει η κατάρτιση και η υποβολή ενός συμφωνημένου με τους πιστωτές σχεδίου εξυγίανσης. Σχεδίου που θα «ξεκλειδώσει» και την προοπτική ενδιάμεσης χρηματοδότησης με την αξιοποίηση της μη δεσμευμένης ακίνητης περιουσίας της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, για να πορευθεί το FF Group στο μέλλον θα χρειαστεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση της αγοράς.
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 23/06/2020