Σε τροχιά σημαντικής αποκλιμάκωσης εκτιμάται, πως διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο.
Στο 10% από 10,9% με τις εκτιμήσεις να τον τοποθετούσαν στο 10,4%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που ανακοινώθηκε χθες.
Για την Ελλάδα “δείχνει” να υποχωρεί στο 9% από 9,5% που ήταν τον Οκτώβριο.
Αυτή η εκτίμηση της Στατιστικής Αρχής ξανά δίνει επιχειρήματα σε όσους (εντός & εκτός δ.σ της ΕΚΤ) υπεραμύνονται μίας ηπιότερης επιτοκιακής πολιτικής, δηλαδή  στην συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου η Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώσει αύξηση κατά 0,50% και  όχι 0,75% όπως ήταν μέχρι και την Τρίτη το επικρατέστερο ενδεχόμενο.
Aπό την άλλη πλευρά:

 

  • Σε υψηλό ρεκόρ παρέμεινε -απροσδόκητα- ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Νοέμβριο, παρά την επιβράδυνση σε άλλα μέρη της ευρωζώνης , εξανεμίζοντας τις ελπίδες η ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του Ευρώ αυξήθηκαν +7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανάλογη με την αύξηση του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες η εθνική στατιστική υπηρεσία Insee.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν πτώση μετά τα στοιχεία, με τις γερμανικές αποδόσεις 10 ετών να αυξάνονται έως και 6 μονάδες βάσης στο 1,98% πριν εξισορροπήσουν την κίνηση.

Τα γαλλικά στοιχεία ακολουθούν τις πιο ήπιες μετρήσεις για τον πληθωρισμό την Τρίτη για τη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο.