Σε τροχιά σημαντικής αποκλιμάκωσης εκτιμάται, πως διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο.
Στο 10% από 10,9% με τις εκτιμήσεις να τον τοποθετούσαν στο 10,4%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που ανακοινώθηκε χθες.
Για την Ελλάδα “δείχνει” να υποχωρεί στο 9% από 9,5% που ήταν τον Οκτώβριο.
Αυτή η εκτίμηση της Στατιστικής Αρχής ξανά δίνει επιχειρήματα σε όσους (εντός & εκτός δ.σ της ΕΚΤ) υπεραμύνονται μίας ηπιότερης επιτοκιακής πολιτικής, δηλαδή  στην συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου η Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώσει αύξηση κατά 0,50% και  όχι 0,75% όπως ήταν μέχρι και την Τρίτη το επικρατέστερο ενδεχόμενο.
Aπό την άλλη πλευρά:

 

  • Σε υψηλό ρεκόρ παρέμεινε -απροσδόκητα- ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Νοέμβριο, παρά την επιβράδυνση σε άλλα μέρη της ευρωζώνης , εξανεμίζοντας τις ελπίδες η ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του Ευρώ αυξήθηκαν +7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανάλογη με την αύξηση του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες η εθνική στατιστική υπηρεσία Insee.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν πτώση μετά τα στοιχεία, με τις γερμανικές αποδόσεις 10 ετών να αυξάνονται έως και 6 μονάδες βάσης στο 1,98% πριν εξισορροπήσουν την κίνηση.

Τα γαλλικά στοιχεία ακολουθούν τις πιο ήπιες μετρήσεις για τον πληθωρισμό την Τρίτη για τη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here