Υπογράφτηκε σήμερα στα γραφεία της ΟΤΟΕ, η νέα τριετής κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ- Τραπεζών.

Η ΟΤΟΕ και οι Τράπεζες, κατέληξαν στις 31/3/2022 – μετά από 3 μήνες διαπραγματεύσεων – σε συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας κλαδικής ΣΣΕ 2022-2024, το οποίο εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ την 1/4/2022.

Τράπεζες: Στα 1019 ο εισαγωγικός μισθός των υπαλλήλων

Ειδικότερα, με τη νέα κλαδική Σ.Σ.Ε.: 

  • Ισχυροποιείται σημαντικά η ρήτρα προστασίας για την Απασχόληση: «Τα μέρη επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο. Οι εργοδότες του κλάδου λαμβάνουν εύλογα κατά τις περιστάσεις μέτρα, προκειμένου να αποτρέπονται οι απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους».

Είναι η μοναδική Σ.Σ.Ε., που περιλαμβάνει ρήτρα για την προστασία από τις απολύσεις.

  • Βελτιώνονται, με κλιμάκωση σε ορίζοντα τριετίας, οι αποδοχές του Ενιαίου Μισθολογίου συνολικά κατά 5,5%. Ταυτόχρονα, προστατεύεται η θεσμική αξία του Ενιαίου Μισθολογίου.
  • Για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. τέτοιας ευρύτητας στη χώρα, ο εισαγωγικός βασικός μισθός (κλιμάκιο) του Ενιαίου Μισθολογίου θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.
  • Θεσπίζονται, πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. στην Ελλάδα, 15 σημεία ρυθμίσεις – πλαίσιο για την Τηλεργασία, με την υιοθέτηση μεγάλου μέρους του αντίστοιχου διεκδικητικού πλαισίου της ΟΤΟΕ: Προβλέπεται το δικαίωμα αποσύνδεσης με τη λήξη του ωραρίου. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί βάση για παραπέρα βελτιώσεις και εξειδικεύσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο. 
  • Επεκτείνεται η ισχύς των ρυθμίσεων για τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων και για την επόμενη τριετία.
  • Κωδικοποιούνται και βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας.

Διασφαλίζονται οι παροχές για τις κατασκηνώσεις.

 

  • Διατηρούνται οι ενισχύσεις για ερευνητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, καθώς και οι ενισχύσεις για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, που απευθύνονται στους εργαζόμενους του κλάδου. 
  • Ρυθμίζεται η κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων των κλαδικών Σ.Σ.Ε., που ανέκυψε με τον ν. 4808/21, χωρίς αμφισβήτηση υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων και της ακροτελεύτιας διάταξης της Σ.Σ.Ε. του κλάδου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here