Τη σημασία της επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων ανέλυσαν οι συμμετέχοντες, σε συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 24ου συνεδρίου της Prodexpo, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα 25 και αύριο 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως τόνισε ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος,η επενδυτική βαθμίδα «είναι σημαντική για τους πολίτες και τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, γιατί θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με χαμηλότερα επιτόκια και άρα θα έχουν ενισχυμένη καταναλωτική δύναμη.» Τόνισε επίσης ότι για την ελληνική οικονομία είναι ένα «ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, “game changer”, που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού.»

Ο κ. Σκάλκος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο δρόμος της δημοσιονομικής προσοχής, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει το Δεκέμβριο ότι θα έρθει η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Σκάλκος τόνισε ότι πλέον εκτελείται το 100% του προγράμματος. «Δεν ήταν πάντα έτσι» υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος αυτού από τα σχέδια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Επίσης καταλύτης θα είναι οι πράσινες επενδύσεις, αφού το 27% του νέου ΕΣΠΑ και το 37% του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δοθούν για πράσινες επενδύσεις. Όπως τόνισε ο κ. Σκάλκος η αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση της επενδυτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Τη σχέση επενδυτικής βαθμίδας και «γραφειοκρατικής βαθμίδας» ανέπτυξε ο Λάμπρος Μπέλεσης, συνέταιρος στην εταιρεία Bernitsas Law, που τόνισε την ανάγκη βελτίωσης του γραφειοκρατικού πλαισίου της Ελλάδας.

«Η πραγματικότητα της δημόσιας διοίκησης, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του real estate, είναι ότι υπάρχει τεράστιος όγκος εργασίας, που θα αυξηθεί με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας. Η προφανής λύση είναι η απλούστευση και η πιο αποτελεσματική ψηφιοποίηση» τόνισε ο Λ. Μπέλεσης που σημείωσε επίσης ότι έχουν γίνει θετικά βήματα στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Επικρατείας αλλά και στο Κτηματολόγιο, όπου και οι πολίτες πρέπει να είναι πιο επιμελείς και συνεπείς. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα προσφέρει ένα φιλόξενο και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, με σύγχρονο νομικό πλαίσιο για τη σύσταση επιχειρήσεων και τις εργασιακές σχέσεις.

Το πώς η βελτίωση της γραφειοκρατίας, και συγκεκριμένα του Κτηματολογίου, θα μπορέσει να συμβάλει στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων ξένων επενδύσεων τόνισε η Όλγα Ευτυχίδου, Επικεφαλής του νομικού τμήματος της Σιούφας και Συνεργάτες. «Λέμε συχνά στους ξένους επενδυτές ότι πρέπει να “go local”, προσπαθώντας να εξηγήσουμε ότι πρέπει να πηγαίνουμε στα υποθηκοφυλακεία σε διαφορετικές περιοχές » περιέγραψε. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η επενδυτική βαθμίδα αλλά και η σταθερότητα που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν καλλιεργήσει ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα όχι μόνο στους θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό, αλλά και στους ψηφιακούς νομάδες, σε όσους κάνουν αιτήσεις για χρυσή βίζα και σε όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα.

Όπως σημείωσε η κα  Ευτυχίδου, περίπου 700.000-1.000.000 ακίνητα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων και αποτελούν μία πολύ μεγάλη δεξαμενή από ακίνητα που κάποια στιγμή θα μπουν στην αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα, όπως κάτι ανάλογο θα γίνει και με τα κενά ακίνητα που τώρα παραμένουν αναξιοποίητα.

«Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ευκολότερη προσέλκυση επενδύσεων και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» σημείωσε ο Νίκος Μπαζιώτης, cfo/cio της Premia Properties «και προσελκύει στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές. Τέτοιους είδους επενδυτές δεν είχαμε μέχρι τώρα» είπε και εκτίμησε ότι θα αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος χρηματοδότης, που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπη σήμερα η ελληνική αγορά ακινήτων.

Όπως ανέφερε ο Ν. Μπαζιώτης, η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί «αναγκαία, αλλά όχι ικανή» συνθήκη, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ακόμα: να συνεχιστεί η καλή πορεία τη ελληνικής οικονομίας, να υπάρχει επενδυτικό προϊόν, να έχει το επενδυτικό προϊόν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας  και να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ