Επενδυτική στροφή στην «πράσινη ενέργεια» μέσω των ΑΠΕ έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ που μέχρι το 2023 θα έχει αποκτήσει εγκατεστημένη ισχύ 1.500 MW προερχόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ σχεδιάζει την επέκτασή της στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Ο κ. Στάσσης αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, αποκάλυψαν επίσης ότι ο δρόμος για αποζημίωση της ΔΕΗ από την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων έχει ανοίξει…
Συγκεκριμένα ο κ. Στάσσης είπε ότι τα κείμενα από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι η αποζημίωση μπορεί να επιτραπεί. Για το ίδιο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Δημητριάδης είπε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ ανοίγουν το δρόμο για την αποζημίωση της Επιχείρησης με την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.
Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί να αποσύρει έως το 2023 τις λιγνιτικές μονάδες της, στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης. Εδώ τίθεται και το θέμα της νέας λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαϊδας V, που ουσιαστικά θα λειτουργήσει στο τέλος του 2022 αρχικά ως λιγνιτική και στη συνέχεια πριν το 2025 θα έχει μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ έδωσε «σήμα» για επενδυτική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής. Αναλυτικότερα:
*Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων ισχύος 1.500 MW ως το 2023. Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης έχει εξασφαλιστεί η κατασκευή μονάδων ισχύος 1.000 MW, ενώ το 2021 αναμένονται άδειες για νέες μονάδες φωτοβολταϊκών, ισχύος 600 MW.
Για την κατασκευή των 200 MW έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση με τη μορφή project finance, που προβλέπει δανεισμό για το 80% του απαιτούμενου κεφαλαίου. «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις, λόγω μείωσης του κόστους, αλλά βασίζεται στην δυνατότητα ενδοομιλικών συμβολαίων και στην αξιοποίηση των εξαιρετικών γεωγραφικών τοποθεσιών της ΔΕΗ», πρόσθεσε.
*Είναι ήδη υπό κατασκευή το φωτοβολταϊκό πάρκο 230 MW στην Πτολεμαίδα και αναμένεται η ηλεκτροδότηση για τα 30 MW.
*Στο στάδιο της αξιολόγησης είναι οι προσφορές για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη. Η έναρξη κατασκευής του έργου τοποθετείται στο τρίτο τρίμηνο του 2021.
*Στη διανομή οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 17 % ήδη από το 2020 παρά την πανδημία αντιστρέφοντας την τάση των προηγούμενων ετών ενώ βελτιώθηκαν οι δείκτες διακοπών ρεύματος.
*Επίσης ο όμιλος της ΔEΗ σχεδιάζει να επεκταθεί και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, έχοντας υποβάλει αιτήσεις για χωρητικότητα 1.000 MW, με δυνατότητα αποθήκευσης συνολικής ενέργειας έως και 3.000 MW.
* Tέλος ο όμιλος της ΔΕΗ δεν αποκλείει συνεργασίες στις ΑΠΕ και όπως είπε ο κ. Στάσσης, η κοινή εταιρεία μεταξύ ΔEΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables θα δημιουργηθεί στους επόμενους μήνες, για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 2000 MW.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπιστοσύνη των αγορών προς την επιχείρηση, όπως εκφράστηκε με την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκ. ευρώ, την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημερών, την υπογραφή αντίστοιχης τιτλοποίησης για απαιτήσεις άνω των 90 ημερών (αναμένονται έως και 325 εκ. ευρώ), αλλά και τις συμβάσεις χρηματοδότησης που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Επανέλαβε δε ότι στόχος για το 2021 είναι η σταθεροποίηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2020, που ήταν τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο του 2019. Δήλωσε ότι το δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού της επιχείρησης έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο κίνδυνος για την ολοκλήρωσή του είναι περιορισμένος.
«Σε διάστημα δύο ετών συντελέστηκε ολοκληρωτικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ σήμερα είναι μια δυναμική και σύγχρονη επιχείρηση, έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, αποδίδοντας τα εύσημα στη διοίκηση για τον μετασχηματισμό της Επιχείρησης. «Όλα αυτά», πρόσθεσε, «αντανακλώνται στην κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ η οποία ξεπερνά τα 2,1 δις ευρώ από 268 εκ. το 2018, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε. Το έργο που επιτελείται από τη διοίκηση με τη συνεργασία του συνόλου των εργαζομένων για μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε υγιή, πράσινη, πελατοκεντρική και σύγχρονη επιχείρηση, δείχνει ότι όλα είναι δυνατά».