Ψηλά τον πήχη των επενδύσεων βάζει η Vodafone στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, καθώς το νέο της πρόγραμμα έως το 2024 θ’ ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία προσθέτει ένα ακόμη μεγάλο έργο στο χαρτοφυλάκιο της, αναλαμβάνοντας την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών σε Αιγαίο και Ιόνιο που θα αναβαθμίσει εννέα νησιά, μεταξύ των οποίων και την Κέρκυρα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, το project με τα καλώδια θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, και αφορά την κατασκευή και πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη.

Επιπλέον, θα ποντιστεί και δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σ’ όλα αυτά τα νησιά.

Επενδυτικό πρόγραμμα έως το 2024

Η Vodafone θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ έως το 2024 για την δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα δίκτυα οπτικών ινών, το 5G, το περιεχόμενο και τις τεχνολογικές υπηρεσίες νέας γενιάς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Όπως τόνισε ο κ. Μπρουμίδης, η Vodafone ολοκλήρωσε το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2015 – 2019 ύψους 590 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου αφορούσε και τη δημιουργία ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών πανελλαδικά. Πιο αναλυτικά, έχουν αποπερατωθεί τα δίκτυα FTTH και FTTC που κατασκεύασε η Vodafone σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βέροια, Βόλο και Κοζάνη, παρέχοντας πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες σε 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο του 2020 και τα υπόλοιπα έργα κατασκευής δικτύων FTTH σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα τα οποία θα προσφέρουν νέες δυνατότητες και απεριόριστη χωρητικότητα δικτύου σε ακόμη 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις των τριών μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων.

Συνάμα συνεχίζονται οι επενδύσεις στο κινητό δίκτυο, μέσα από τις οποίες προσφέρονται υπηρεσίες όπως το VoLTE και το VoWi-Fi, ενώ έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εκσυγχρονισμού των σταθμών βάσης που ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση των δικτύων 5G, μόλις το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων καταστεί διαθέσιμο.

Πως ο κορονοϊός επιτάχυνε τις αλλαγές

Ο κ. Μπρουμίδης τόνισε πως οι εξελίξεις με τον κορονοϊό επιτάχυναν τις αλλαγές με  ραγδαίες εξελίξεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, οι οποίες βρίσκουν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε μία ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς χτίζονται τα θεμέλια της ψηφιακής κοινωνίας.

«Ο κορωνοϊός επιτάχυνε τη μαζική υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Εφεξής κάθε μέρα που περνάει, θα φέρνει όλο και περισσότερη τεχνολογία παντού: Στην υγεία και το κράτος, στη βιομηχανία, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη λιανική αγορά, στην κοινωνία, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Η ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες είναι συνεχής», τόνισε ο CEO της Vodafone.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας με την εμφάνιση της πανδημίας, η Vodafone κινητοποιήθηκε και υλοποίησε ένα ολιστικό σχέδιο δράσης, που είχε έξι τομείς: Την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας για όλους, τη διάθεση λύσεων για εργασία και εκπαίδευση από απόσταση, τη συμπαράσταση σε επιχειρήσεις που πλήττονται, τη στήριξη της κοινωνίας και διευκόλυνση της επικοινωνίας και ψυχαγωγίας από το σπίτι καθώς τη συμβολή στην προσπάθεια της πολιτείας για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενδεικτικά, στα πλαίσια του προγράμματος #μαζί_συνεχίζουμε η Vodafone προσέφερε στους πελάτες της δωρεάν χρόνο ομιλίας στις υπηρεσίες φωνής στην σταθερή τηλεφωνία, data στο κινητό δίκτυο, τηλεοπτικό περιεχόμενο, καινοτόμες εφαρμογές τηλεργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά και πακέτα επικοινωνίας και τηλεκπαίδευσης σε προνομιακές τιμές. Ακόμη, μέσα από το Ίδρυμα Vodafone στήριξε το έργο νοσοκομείων αναφοράς με προϊόντα και υπηρεσίες επικοινωνίας ενώ έθεσε στη διάθεση του συστήματος υγείας τις κινητές μονάδες ιατρικού εξοπλισμού του προγράμματος Τηλεϊατρικής.

Παράλληλα, η Vodafone απευθύνεται σε πολίτες των οποίων η εργασία επηρεάστηκε αρνητικά από τις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας, δίνοντάς τους  προτεραιότητα στην κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στη Vodafone και στις συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες.

Επιπλέον, η Vodafone κινητοποιήθηκε άμεσα και κάλυψε τις μεγάλες ανάγκες για ίντερνετ στο σπίτι, προχωρώντας σε επενδύσεις για την επαύξηση της χωρητικότητας των δικτύων της σταθερής, προκειμένου να καλύψει την ισχυρή ζήτηση από τους καταναλωτές.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα 

Σχολιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Vodafone Ελλάς, τόνισε πως ο  κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 958 εκατ. ευρώ (+2%), ενώ το EBITDA έφθασε τα 304 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 4,5%. Αντίστοιχα η συνδρομητική βάση της Vodafone TV έφτασε τους 125.000 πελάτες ενώ οι πελάτες σταθερής άγγιξαν τους 945.000.

Για την τρέχουσα χρήση ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος αναμένει ότι τα οικονομικά μεγέθη θα επηρεαστούν αρνητικά από την μείωση της έλευσης τουριστών (σ.σ μικρότερα έσοδα από roaming) αλλά και από μία πιθανή μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών. Αντίθετα βλέπει ευκαιρίες που δημιουργούνται από την επίσπευση της ψηφιακής στροφής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην χώρα.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο του lockdown ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι το δίκτυο άντεξε παρά την σημαντική αύξηση της χρήσης. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την περίπτωση της Vodafone η αύξηση ήταν της τάξης του 92% σε υπηρεσίες φωνής σταθερής, 53% στο ίντερνετ σταθερής ενώ στο Vodafone TV η αύξηση ήταν κατά 142%. Σχετικά με τις εφαρμογές και τις πλατφόρμες παρατηρήθηκε επιπλέον παρακολούθηση κατά 79% του Netflix και 20% του Youtube.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ