της Ελενας Ερμείδου

Πάνω σε τρεις άξονες θα αξιολογούνται οι επενδύσεις που θα κάνουν στο μέλλον οι ασφαλιστικές και τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία. Στο Αξονα Περιβαλλοντικοί Παράγοντες, στο άξονα Κοινωνικοί Παράγοντες και στον άξονα Παράγοντες Διακυβέρνησης. Οι επενδύσεις που θα γίνονται με γνώμονα το κοινό συμφέρον θα δίνουν και υψηλές αποδόσεις.

Στον πρώτο άξονα περιλαμβάνονται μεταβλητές όπως είναι η χρήση της γης, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, η χρήσης ενέργειας, η εξαγωγή των πρώτων υλών, η ρυθμιστικοί και νομικοί κίνδυνοι, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα απόβλητα και ανακύκλωση και η διαχείριση υδάτων.

Στον δεύτερο άξονα περιλαμβάνονται μεταβλητές όπως είναι οι κοινωνικές σχέσεις, αμφιλεγόμενο επιχειρείν, πελατειακές σχέσεις, θέματα διαφορετικότητας, σχέσεις εργαζομένων, υγεία και ασφάλεια, διαχείριση ανθρωπίνου κεφαλαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, υπεύθυνο μάρκετινγκ, σχέσεις συνδικάτων.

Και στον τρίτο άξονα περιλαμβάνονται μεταβλητές που έχουν να κάνουν με την υπευθυνότητα, τα μέτρα κατά εξαγορών, η δομή και το μέγεθος ΔΣ, ο διπλός ρόλο των διευθυνόντων συμβούλων, δωροδοκία – διαφθορά, αμοιβές μελών ΔΣ, ιδιοκτησιακή δομή, δικαιώματα μετόχων, διαφάνεια, διαδικασίες ψηφοφορίας.

Οι επενδυτικές κινήσεις των ασφαλιστικών και των Ταμείων θα είναι αυτές που θα τραβούν ή θα διώχνουν τους επενδυτές. Τρανά παραδείγματα προς αποφυγήν που έκαναν τους επενδυτές να το βάλουν στα πόδια είναι η bp, η Wells Fargo, η Τesla και η VW. H bp τον Απρίλιο του 2010 προκάλεσε την 4η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή παγκοσμίως προκαλώντας σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην ίδια και με σημαντική πτώση της μετοχής της σε σχέση με τον ανταγωνισμό (Exxon Mobil, Total).

Η Wells Fargo, το 2016 άνοιξε πάνω από 2 εκατομμύρια λογαριασμούς σε πελάτες χωρίς την άδεια τους. Το 2017 ενεπλάκη σε σκάνδαλο ασφάλισης οχημάτων. Δεν επέστρεφε μέρος των ασφαλίστρων πριν την εξόφληση του αντίστοιχου δανείου και το 2017 δέχτηκε αγωγή για προσπάθεια πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών σε μετανάστες χωρίς επίσημα έγγραφα. Αντίστοιχα πτωτική πορεία κράτησε και η μετοχή της σε σχέση με τον ανταγωνισμό (Bank of America, JP Morgan).

Ένα άλλο παράδειγμα προς αποφυγή είναι αυτό της Tesla όπου ο ιδρυτής της παραιτείται από πρόεδρος και δεν επιτρέπεται να εκλεγεί στην θέση αυτή για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Tesla θα ψευδείς ειδήσεις και παραπλανητικά μηνύματα θα καταβάλλει πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων ύστερα από μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μετά τα σκάνδαλα η μετοχή της σημείωσε κατακόρυφη πτώση τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2018, τον Ιούλιο του 2018 και τον Σεπτέμβριου του 2018.

Η VW το 2015 παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε λογισμικό το οποίο παραποιούσε τα αποτελέσματα στους ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων. Συνολικά είχε εγκαταστήσει το λογισμικό αυτό σε 11 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούνιο του 2018, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ στην Γερμανία. Από το 2015 η πορεία της μετοχής υπολείπεται του ανταγωνισμού (BMW, Daimler) και σημειώνει σημαντικές απώλειες, ενώ το τελευταίο διάστημα διορθώνει μειώνοντας τις απώλειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here