Για πολλούς εύπορους πολίτες του κόσμου η απόκτηση πολυτελών προϊόντων όπως πίνακες ζωγραφικής, παλιό…καλό και ακριβό κρασί, ρολόγια, συλλεκτικά αυτοκίνητα αποτελούν μέρος της (επενδυτικής) καθημερινότητάς τους.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, τα πολυτελή αγαθά μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Ένας σπάνιος πίνακας, για παράδειγμα, δεν δημιουργεί ταμειακές ροές, που σημαίνει ότι η αξία του εναπόκειται σε εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων και στο μάτι του θεατή που θα τον… χτυπήσει σε μία δημοπρασία.

Ο σημαντικότερος τραπεζίτης της εποχής είναι Έλληνας και προβλέπει… fast track οικονομική ευφορία

Επενδύοντας χρήματα στην τέχνη, τελικά αξίζει;

Για να αποκτήσει κάποια μία πρώτη εικόνα της αγοράς ειδών πολυτελείας, αυτό το γράφημα λαμβάνει δεδομένα από το Wealth Report 2021 του Knight Frank για να συγκρίνει τις προτιμήσεις πολιτών από εννέα χώρε.

Για την κατάταξη των πιο δημοφιλών προτιμήσεων πολυτελείας το 2020, ο Knight Frank πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 600 τραπεζίτες, επιχειρηματικούς κτλ.. Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τα ευρήματά του.

Global Average Ranking Category 10-year growth in asset values (%)
1 Art 71%
2 Classic cars 193%
3 Watches 89%
4 Wine 127%
5 Jewelry 67%
6 Rare whiskey 478%
7 Furniture 22%
8 Colored diamonds 39%
9 Coins 72%
10 Handbags 108%

 

Η τέχνη ήταν αναμφισβήτητα η κορυφαία κατηγορία για το 2020, κατατάσσοντας την πρώτη σε κάθε γεωγραφική περιοχή εκτός από την Αφρική και την Ασία, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Η παγκόσμια αγορά έργων τέχνης εκτιμήθηκε ότι ανερχόταν σε 64 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 με μπροστάρη τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s

Όσον αφορά την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, η συλλογή σπάνιων ουίσκι έχει αυξηθεί περισσότερο τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι μεγαλύτερες πωλήσεις του 2020

Τέχνη

Το Triptych του Francis Bacon το 1981, εμπνευσμένο από τον Ορέστη του Αισχύλου, πωλήθηκε από τον Sotheby’s για 84,6 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2020. Ένα τρίπτυχο έργο τέχνης που χωρίζεται σε τρεις ενότητες, αλλά εμφανίζεται ως ένα κομμάτι.

Κλασικά αυτοκίνητα
Το 1932 Bugatti Type 55 Super Sport Roadster πουλήθηκε στα 7,1 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020, καθιστώντας την συναλλαγή ως μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις κλασικών αυτοκινήτων της χρονιάς.

Τσάντες
Η Hermès Himalaya Niloticus Crocodile Retourné Kelly 25 πουλήθηκε για 437.330 δολάρια τον Νοέμβριο του 2020. Έγινε η πιο ακριβή τσάντα που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Πηγή: visualcapitalist.com

Αυτές είναι μονάχα οι πιο ηχηρές επενδύσεις. Αγορές εκατομμυρίων -ανά έτος- μετρώνται…σε χιλιάδες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here