Την στρατηγική που ακολουθείται δίδοντας έμφαση σε εργαστηριακούς ελέγχους σε σοβαρά νοσούντες εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον τον κοροναϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Ήδη έχουν διενεργηθεί 4.900 τέστ και υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων στα εργαστήρια αναφοράς, ενώ αναμένεται προμήθεια αυτών, όπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής.

Οικονομία δυνάμεων και εξασφάλιση των αναγκαίων εν όψει της μεγάλης κρίσης επιχειρείται με τον έλεγχο σοβαρών περιπτώσεων και αποτελεί στόχος της τακτικής των υγειονομικών αρχών, αποφεύγοντας το ξόδεμα των τεστ σε ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Παράλληλα προχωρά ο ειδικός σχεδιασμός ενός συστήματος καταγραφής της διασποράς στην κοινότητα, όπως αποσαφήνισε ο καθηγητής σχετικά με την επέκταση κρουσμάτων του ιού  στον πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα ενταχθεί στις καταγραφές των υγειονομικών αρχών με ειδικές φόρμες για συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται.

Με την παραδοχή ότι διαπιστώνονται προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τα αντιδραστήρια, ο κ.Τσιόδρας επεσήμανε την επάρκειά τους στα ελληνικά εργαστήρια αναφοράς, αλλά ακολουθείται συγκεκριμένο σκεπτικό ώστε να μην ξοδεύονται τεστ άσκοπα. Έχουν γίνει συμφωνίες σχετικά με την προμήθειά τους όπως και υγειονομικού υλικού  από το εξωτερικό. Επ’αυτού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι υπάρχουν μάσκες στα νοσοκομεία, δεν υπάρχει πρόβλημα με το αποθεματικό, ενώ αναμένονται νέες προμήθειες για να θωρακιστεί περαιτέρω η χώρα.

Σχετικά με τα κρούσματα

Προστέθηκαν 35 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας  το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 387. Εξ αυτών :

  • 70 νοσηλεύονται, ενώ 11 είναι διασωληνωμένοι, άντρες  είναι στην πλειοψηφία τους και  69 ετών κατά μέσο όρο
  • 5 είναι οι νεκροί καθώς κατέληξε ένας ακόμη ασθενής με υποκείμενο νόσημα σε νοσοκομείο της Αθήνα.
  • Ο μέσος όρος ηλικίας των θανούντων είναι 68 έτη.

Σε ότι αφορά την καραντίνα 7 ημερών των νοσοκομειακών ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι αυτό το χρονικό διάστημα επαρκή για την εκδήλωση συμπτωμάτων και οι υγειονομικοί μπορούν να εργαστούν με μάσκα, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας.

Από την μεριά του, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα πολιτών εκτός της Ε.Ε., ενώ ισχυρή είναι η σύσταση και σε ημεδαπούς που επιστρέφουν από ταξίδι στη χώρα μας για εκκούσια καραντίνα, ιδιαίτερα σε αυτούς που ταξίδεψαν από τη Βρετανία. Ο ίδιος βεβαίωσε ότι υπάρχει μέριμνα και σχεδιασμός για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος και έξαρσής της επιδημίας σε φιλοξενούμενους στα ΚΥΤ.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here