Το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων 15 (και πλέον) ετών κατέγραψαν τα hedge funds, ξεπερνώντας στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου και δύο μίνι-κρίσεις, που πυροδότησαν η περίπτωση της GameStop και το.. κανόνι της Archegos Capital. Σύμφωνα με την Hedge Fund Research, κατά το πρώτο τρίμηνο τα “επιθετικά” χαρτοφυλάκια σημείωσαν (μέση απόδοση ) 6,1% που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό για αυτό το διάστημα (πρώτο τρίμηνο) από το 2000.
Υπεραξίες που προέκυψαν από τον συνδυασμό υπερβάλλουσας ρευστότητας, στροφής προς τις μετοχές εταιρειών αξίας (value stocks) και περαιτέρω ενίσχυσης των εισροών στο λεγόμενο green energy sector, που είναι και το πιο εκρηκτικό επενδυτικό trend διεθνώς.
Σε μία αγορά, που τροφοδοτείται αφειδώς με νέα “καύσιμα” ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών (ήδη οι ΗΠΑ, με το νέο Biden’s 2T package, θα ξεπεράσουν τα συνολικά 7 τρισ), τα επιτόκια παρά την άνοδο τους παραμένουν σταθερά χαμηλότερα του ορίου alert 2% (στο 1,586% το US10Y), o δείκτης μεταβλητότητας αποτυπώνει την αυξημένη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου (στις 18,55) η μακροβιότερη bull market στην ιστορία δεν εμφανίζει σημαντικά σημάδια απορρύθμισης/ουσιαστικής πτώσης.
Πανίσχυρα funds, που τα τελευταία χρόνια επένδυαν σε κλάδους/εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται στις αγορές value stocks, με το Maverick Capital να είναι η πιο ενδεικτική περίπτωση. Τάση, που ακολούθησαν και οι διαχειριστές των Pecora Capital, Liquid Equity Alpha, Pictet Wealth Management, Odey European κ.α. Η επάνοδος των hedge funds και η ισχυροποίηση των ESG funds, αναπόφευκτα έχουν αρχίσει να βλέπουν και την ελληνική αγορά, ως ένα εν δυνάμει hot story των αναδυόμενων αγορών (emerging markets) για το 2021.
Η συγκριτικά χαμηλή αποτίμηση των εισηγμένων (στα 60 δισ. το ΧΑΑ) πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ως προς το ΑΕΠ), η ανθεκτική κερδοφορία των ομίλων, ισχυρών επιχειρήσεων, η ανάδειξη νέων καινοτόμων εταιρειών έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Απόδειξη ο, σχεδόν, διπλασιασμός της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών (πάνω από τα 80 εκατ.), η σταθερή αύξηση των ενεργών κωδικών (χρηματιστηριακών μερίδων), η παρουσία όλο και περισσότερων ξένων συμβούλων, διαχειριστών στην Αθήνα για business στις τράπεζες, την διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις εκδόσεις χρέους (κρατικών, εταιρικών ομολόγων), τις προσδοκίες πως και με την εισροή κεφαλαίων από τις Βρυξέλλες θα αναπτυχθούν κλάδοι όπως της “ενέργειας”, “υποδομών/κατασκευών”, “πληροφορικής”, “αποθήκευσης” κ.α.
Αγορές εμπορευμάτων, τι “δείχνουν” οι leading indicators
Μετά από ένα…ιδιόμορφο 2020 και για τις αγορές εμπορευμάτων, το 2021 ξεκίνησε με προσδοκίες για σταδιακή ανάκαμψη μέσω της επαναφοράς των ισχυρών οικονομιών (ΗΠΑ, Κίνας), της αυξανόμενης ζήτησης όπως αυτή αποτυπώνεται και στις (θαλάσσιες )μεταφορές εμπορευμάτων, την άνοδο δεικτών όπως ο Baltic Dry Index, ή και μετάλλων-σηματωρών (λ.χ. χαλκού). Η τιμή του χαλκού αποτελεί για πολλούς επενδυτές το βαρόμετρο της διάθεσης για ρίσκο ευρύτερα στις αγορές.
Η επιμονή της πανδημίας, η διάψευση για γρήγορο άνοιγμα των αγορών, οι εμπλοκές στα προγράμματα εμβολιασμού είναι αλήθεια, πως μετρίασαν (στο πρώτο τρίμηνο) τις αρχικά πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών. Ομως, πλέον, προς το τέλος του Απριλίου σε προπομπούς δείκτες αρχίζει να καταγράφεται -εκ νέου- ενίσχυση των προσδοκιών, σταδιακά έστω από τον Ιούνιο-Ιούλιο. Εάν αυτή την φορά δεν διαψευσθούν οι εκτιμήσεις οι αναλυτές “βλέπουν” άνοδο στις τιμές λ.χ. του αργού τύπου WTI αλλά και του Brent από τα ελάχιστα που είχαν καταρρεύσει ένα χρόνο πριν.
……………………..
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 27/04/2021