Την έναρξη της κυκλοφορίας του πρώτου τοπικώς παραγόμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα ανακοίνωσαν χθες οι συμπαραγωγοί Lavipharm και Tikun Olam.

Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με την παρουσία ασθενών, πολιτικών, τραπεζιτών, επιχειρηματιών και πολλών παραγόντων του κλάδου της Υγείας, ο επικεφαλής της Lavipharm Τηλέμαχος Λαβίδας μίλησε για

 • «ένα ακόμα ορόσημο στην ιστορία της Lavipharm».

 

H δραστηριότητα της φαρμακευτικής κάνναβης θα αποφέρει ετήσια έσοδά άνω των 8,5 εκατ. ευρώ φέτος για την ελληνική εισηγμένη φαρμακευτική εταιρεία, μετά την αδειοδότηση του προϊόντος το οποίο παράγεται στην Ελλάδα από το εργοστάσιο της ισραηλινής Tikun Olam στην Κόρινθο.

Ανοίγει μια νέα αγορά,  στον κλάδο του φαρμάκου που υπολογίζεται από στελέχη της Lavipharm ότι διαθέτει τις προοπτικές να φτάσει σε μέγεθος τα 400 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αυτό είναι περίπου το μέγεθος της αγοράς  στο Ισραήλ, σε μια χώρα με μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα.

 • «Η κάνναβη υπάρχει στη ζωή μας από την αρχή της ανθρωπότητας. Πριν από λίγες δεκαετίες όμως απαγορεύτηκε με την υποστήριξη ενός πολύπλοκου δικτύου πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων.
 • Ριζωμένη στον φόβο και την παραπληροφόρηση, αυτή η παγιωμένη πολιτική απαγόρευσης στέρησε από πολλούς ανθρώπους την πρόσβαση σε μια ζωτικής σημασίας θεραπεία.
 • Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τις τελευταίες δεκαετίες αμέτρητοι ασθενείς, λόγω απόγνωσης κατευθύνθηκαν σε λύσεις ανάγκης, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο.
 • Τώρα, μέσα από ακούραστες προσπάθειες υποστηρικτών, όπως ομάδες ασθενών, επαγγελματιών υγείας, ερευνητών και ρυθμιστικών αρχών, ο κόμβος του αποκλεισμού πλέον λύνεται.
 • Η θεσμοθέτηση των όρων παραγωγής και διάθεσης της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει μια νίκη της επιστήμης έναντι της ιδεολογίας.»

 

 • «Από την πλευρά της βιομηχανίας, πίσω από αυτή την σημαντική στιγμή βρίσκεται η αποφασιστικότητα και η δέσμευση της καινοτόμου εταιρείας Tikun Olam. Αυτή η πρωτοπόρος εταιρεία, με την αφοσίωσή της στην προώθηση της έρευνας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως έχει επενδύσει σημαντικά στην Ελλάδα.
 • Κατασκεύασε το πρώτο στη χώρα εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Χάρη στο όραμα και την επιμονή της Tikun Olam, υψηλής ποιότητας και ασφάλειας προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης είναι πλέον διαθέσιμα στους ασθενείς στην Ελλάδα.
 • Προσφέροντας ελπίδα, εκεί που υπήρχε μόνο απόγνωση. Και η υπόλοιπη διαδρομή του ταξιδίου αυτού γίνεται πραγματικότητα με την δυναμική ενός ισχυρού εμπορικού εταίρου, της Lavipharm.
 • Με τελικό σκοπό οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα και περισσότερο, η Lavipharm αναλαμβάνει το σημαντικότερο όλων, την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Tikun Olam στην ελληνική αγορά. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της νέας σελίδας της ιστορίας η οποία γράφεται απόψε.
 • Από σήμερα με την καθοδήγηση του γιατρού και την συμβολή του φαρμακοποιού, οι ασθενείς θα λαμβάνουν με ρυθμισμένο τρόπο φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης πιστοποιημένα, εγκεκριμένα και με ασφάλεια. Προσηλωμένοι στον σκοπό μας, απόψε γιορτάζουμε για όλους τους ασθενείς. Η ζωή των οποίων θα αλλάξει για πάντα.».

 • Σε ειδικό πάνελ κατέθεσαν τις εμπειρίες τους τρεις ασθενείς με διαφορετικές παθήσεις (ρευματολογικό νόσημα, σκλήρυνση κατά πλάκας, μακροχρόνιος νευροπαθητικός πόνος), ενώ υπήρξε ενημέρωση για πρόγραμμα υποστήριξης χιλιάδων ασθενών σχετικά με τον σωστό τρόπο χορήγησης της θεραπευτικής κάνναβης και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και φαρμακοποιών.

O Νίκος Μπέης, CEO της Tikun Olam στην Ευρώπη, τόνισε

 • «…είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια που βρισκόμαστε εδώ στην τελετή έναρξης της κυκλοφορίας του πρώτου συνταγογραφούμενου τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης της Tikun Olam στην Ελλάδα, μετά από 6 σχεδόν χρόνια σκληρής και απαιτητικής προσπάθειας. Η σημερινή μέρα είναι σταθμός για την εταιρεία μας. Μια ιστορική μέρα για τη χώρα μας.».

Πρόκειται μια τεράστια επένδυση στην Ελλάδα, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ, σε μια ιδιόκτητη έκταση 60 στρεμμάτων, με 21.000 τ.μ. υβριδικών θερμοκηπίων τελευταίας τεχνολογίας και πάνω από 3.500 τ.μ. πρότυπης φαρμακευτικής μονάδας με δυνατότητα παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές, κάτω από αυστηρά πρότυπα.

 • «Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο καθετοποιημένο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Θέτει τη χώρα μας στο επίκεντρο των εξελίξεων σε μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά, η οποία προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και συμβάλει στην πρόοδο της οικονομίας. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη και άλλων εξαιρετικά υψηλής ποιότητας φαρμακευτικών σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης»

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για μια «σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα»

 • «Θέλουμε να έχουμε περισσότερες εταιρείες που θα παράγουν φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα, για να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός. Έχω ενθαρρύνει και άλλες εταιρείες να προχωρήσουν στην δημιουργία αντίστοιχων εργοστασίων.
 • Για να γίνει η Ελλάδα εξαγωγική χώρα για την φαρμακευτική κάνναβη, να υπάρξει άλλο ένα προϊόν που θα συνεισφέρει στην αύξηση των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Θέλω άλλες 5-10 «Tikun Olam». Τώρα που είναι λυμένα τα προβλήματα, θεωρείται ευκολότερος ο δρόμος για να ακολουθήσουν και άλλοι.».

Οι προσδοκίες της Lavipharm από τις πωλήσεις του πρώτου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης, Maroxim, συνδυάζονται με τον σχεδιάσμό για νέα λανσαρίσματα αντίστοιχων προϊόντων μέσα στο 2024.

Έχουν εγκριθεί δυο προϊόντα για την Lavipharm και μια φαρμακευτική, το ένα εκ των οποίων δεν έχει βγει στην κυκλοφορία και πιθανόν θα ακολουθήσουν άλλα δυο εντός του έτους.

Σε επίπεδο παραγωγής δημιουργείται ένα μονοπώλιο μέχρι να κατασκευαστεί και άλλο εργοστάσιο σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Η Lavipharm έχει μπει σε μια νέα εποχή.

Εξαγόρασε τα αναλγητικά φάρμακα Lonarid και Lonalgal που αξιοποιεί διεθνώς, το Flagyl για την εγχώρια αγορά.

Αξιοποιεί  την παραγωγή του Catapresan στην Ελλάδα από το 2024 (πλην της διάθεσής του στην Ιταλία) και αποχώρησε από μη αποδοτικές δραστηριότητες (φαρμακαποθήκες/3PL).

Επενδύει σε νέες γραμμές παραγωγής για τα διαδερμικά και συνεχίζει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ