Το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου, μαζί με τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο στρατηγικό συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να πωληθεί και το 100% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο.

Σε ο,τι αφορά στα ΕΛΠΕ, είπε ότι προβλέπεται ο περιορισμός του μεριδίου του κράτους, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

  • «Διερευνούμε όλες τις επιλογές και θα καταλήξουμε σε εκείνο το οποίο θεωρούμε ότι επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν την αποχώρησή τους από το σκέλος των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ που αφορά τη διαχείριση και την ανάπτυξη δικτύων.  Τα Ελληνικά Πετρέλαια σήμερα κατέχουν το 35% της ενιαίας -αυτήν τη στιγμή- Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

  • Τα ΕΛΠΕ θα βρεθούν να κατέχουν από 35% στις ΔΕΠΑ Δικτύων και Εμπορίας, δηλαδή στις δύο επιχειρηματικές οντότητες οι οποίες θα δημιουργηθούν για τις εμπορικές δραστηριότητες και τις υποδομές αντίστοιχα, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στον αντίποδα ο όμιλος ΕΛΠΕ έχει δηλώσει δημόσια πως ενδιαφέρεται να εμπλακεί πολύ πιο ενεργά στην εμπορία φυσικού αερίου, μέσω όμως ενός επιχειρηματικού σχήματος στο οποίο θα κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό.

  • Επομένως, όσον αφορά τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, γνώμονας για τις κινήσεις που θα δρομολογήσει ο όμιλος ΕΛΠΕ είναι πως δεν επιθυμεί να παραμείνει με 35% στην εταιρεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς ή θα αποκτήσει πλειοψηφικό της «πακέτο» ή θα αποχωρήσει από αυτήν.

Όσον αφορά τα διακρατικά έργα, ο υπουργός ξεκίνησε την αναφορά του με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ο Κωστής Χατζηδάκης υποσχέθηκε ότι οι υπογραφές θα πέσουν αύριο στη Σόφια, και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δηλώνει αρωγός στην υλοποίηση του πλωτού σταθμού παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG FSRU) της Αλεξανδρούπολης καθώς και του EastMed...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here