Υποχωρούν σήμερα μετά από μέρες οι τιμές του φυσικού αερίου, μετά το τελευταίο πολυήμερο ξέφρενο ράλι τους, ενώ υποχωρούν επίσης και οι τιμές του αργού πετρελαίου, τόσο του ευρωπαϊκού brent όσο και του αμερικανικού αργού.
Οι τιμές στα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν φθάσει να χάνουν ακόμα και 23% μέσα στην ημέρα, ενώ τώρα οι τιμές υποχωρούν από 16%-19% σε διαφορετικές αγορές και για διαφορετικούς τύπους συμβολαίων. Το σημαντικό βεβαίως είναι αν ξεκίνησε μία σοβαρή υποχώρηση των τιμών ή αν πρόκειται απλά για μία διόρθωση. Ακόμα και αν δεν ανέβουν άλλο οι τιμές, αν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα θα εξαντλήσουν γρήγορα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οικονομίες.
Σε πτωτική τροχιά συνεχίζουν οι τιμές του πετρελαίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ και έδειξαν αύξηση των εμπορικών αποθεμάτων με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη υποχωρούν κοντά στα 76 δολάρια το βαρέλι μετά τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα που αυξήθηκαν κατά 2,35 εκ. βαρέλια, μέγεθος υπερδιπλάσιο των εκτιμήσεων των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Στην αγορά το Λονδίνου το ευρωπαϊκό brent συνάντησε αντίσταση στην περιοχή των 84 δολαρίων και γκρεμίστηκε μέχρι τα 80 δολάρια μέσα στην ημέρα. Ωστόσο η τιμή των 80 δολαρίων λειτούργησε ως στήριξη οι αγορές αναζωπυρώθηκαν και πλέον η τιμή του rent διαπραγματεύεται με μεγάλη ημερήσια πτώση μεν, αλλά πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Pavel Sorokin έστειλε ένα νέο μήνυμα σήμερα προειδοποιώντας ότι ο OPEC+ δεν θα πρέπει να αφήσει την αγορά του αργού να υπερθερμανθεί. Η αγορά πετρελαίου είναι ισορροπημένη σε τιμές μεταξύ 45 και 60 δολάρια το βαρέλι, ανέφερε, σύμφωνα με το Interfax.
Αλλά οι τιμές σημείωναν ράλι καθώς οι traders είχαν πάρει θάρρος από την μέτρια άνοδο της παραγωγής αργού που είχε ανακοινώσει ο OPEC+ οι οποίες απογοήτευσαν τους αγοραστές που περίμεναν κάτι περισσότερο.
Ωστόσο το πλέον θετικό είναι η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου όπου οι τιμές υποχώρησαν μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει την προσφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Σχετικό ρεπορτάζ είχε το Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία θα διαθέσει επιπλέον φυσικό αέριο και μέσω της Ουκρανίας, πέραν των ποσοτήτων που είχε συμφωνήσει να διαθέσει.
Την Τετάρτη ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.
Οι τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές spot της Ευρώπης θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της ρωσικής Gazprom στο πλαίσιο ομιλίας σε φόρουμ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών μπορεί να φέρει την ισορροπία στην αγορά, ανέφερε η Elena Burmistrova, προσθέτοντας ότι η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της από τα υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Ωστόσο το θέμα του φυσικού αερίου είναι πολύπλοκο καθώς το αφήγημα της ευρωπαϊκής πλευράς διαφέρει πολύ από το αφήγημα της ρωσικής πλευράς. Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έσφιξε την κάνουλα και προκάλεσε ελλείψεις και κερδοσκοπικό ράλι στο φυσικό αέριο, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πως η Ευρώπη δεν διατήρησε ικανοποιητικά αποθέματα αερίου κάνοντας στροφή στην πράσινη ενέργεια και δεν προωθεί το θέμα του νέου βόρειου αγωγού. Η Ρωσία είχε προσθέσει, είναι έτοιμη να συζητήσει για νέες συμφωνίες.