Με μεγάλη επιτυχία και έντονο ενδιαφέρον από το κοινό άνοιξε ο κύκλος των ημερίδων ενημέρωσης που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Act to Protect από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος.

Η δράση έχει στον πυρήνα της την ενημέρωση, πρόληψη και κατάρτιση των πολιτών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, που πλέον πλήττουν τη χώρα μας συχνά και με μεγάλη ένταση.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές Μαΐου, με πρώτο σταθμό την πόλη της Θεσσαλονίκης, και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η σύμπραξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της δωρεάς των 20 πυροσβεστικών οχημάτων που είχε κάνει η «Παπαστράτος» στις αρχές του 2019 προς το Πυροσβεστικό Σώμα, αξίας 1 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση του έργου του.

«Ενημέρωση σημαίνει γνώση, και γνώση σημαίνει προστασία»

Το πρόγραμμα των 24 σεμιναρίων για την αυτοπροστασία σε συνθήκες φυσικών καταστροφών θα ταξιδέψει σε περισσότερες από 18 περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΟΔ θα περάσουν από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, καθώς και από την Εύβοια και τις ηπειρωτικές περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και την Κρήτη. Η επιλογή των πόλεων όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκπαιδευτικές ημερίδες έγινε με γνώμονα τα στατιστικά στοιχεία φυσικών καταστροφών που έχουν σημειωθεί εκεί τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα –και ιδιαίτερα συγκεκριμένες περιοχές της– είναι μια χώρα εκτεθειμένη και ευάλωτη σε φυσικούς κινδύνους, όπως σεισμούς, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Η σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη χώρα έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και δασικές εκτάσεις. Η σωστή ενημέρωση για τους τρόπους διαχείρισης μιας φυσικής καταστροφής θα μπορούσε να συμβάλει προς μια θετική κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες περισσότερων από 7.000 πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η δράση υλοποιείται μέσα από σεμινάρια τετράωρης διάρκειας, στα οποία παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες και συγκεκριμένα βήματα που θα εξυπηρετούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αναπάντεχων φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, παρέχονται και οδηγίες παροχής Πρώτων Βοηθειών από τα στελέχη της ΕΟΔ.

Η πρωτοβουλία απαντά σε μια μεγάλη ανάγκη για συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, που θα επιτρέπει στους πολίτες να αντιδρούν αποτελεσματικά και ψύχραιμα στη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης.

Η δράση στηρίζει τους πολίτες σε ζητήματα πρόληψης και αυτοπροστασίας, με απλές αλλά ουσιαστικές συμβουλές και οδηγίες:

 

  • Πώς μπορώ να διαχειριστώ μια πυρκαγιά που μόλις έχει ξεσπάσει;
  • Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση σεισμού για να προστατευτώ προσωρινά σε εσωτερικό χώρο;
  • Μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους γύρω μου όταν απειλούμαι από τη φωτιά ή την πλημμύρα;
  • Με ποιους τρόπους μπορώ να προσφέρω τις Πρώτες Βοήθειες σε συνάνθρωπό μου που έχει υποστεί ασφυξία ή κινδυνεύει από πνιγμό;

 

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνηθέστερες απορίες που εκφράζουν οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια.

Σχετικά με τη δράση, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της «Παπαστράτος», Χριστίνα Ακουρή, σημειώνει: «Θέλουμε σαν εταιρεία να αποτελούμε μέρος της λύσης. Τα τελευταία χρόνια, έχουν παρατηρηθεί εντονότατα περιστατικά έκτακτης ανάγκης, που αποτελούν “ανοικτές πληγές” για τις τοπικές κοινωνίες. Επιδιώκουμε αυτό να αλλάξει. Να μην επικρατεί ο πανικός, αλλά να πρυτανεύει η γνώση. Αυτή είναι η πιο ασφαλής οδός. Με εμπιστοσύνη στα ειδικά στελέχη της ΕΟΔ, που –με την εμπειρία τους– συμβάλλουν δραστικά στην προστασία όλων μας, δηλώνουμε “παρών” σε αυτό το σημαντικό κοινωνικό θέμα!».

Με τη σειρά του, ο κ. Γιώργος Καλογερόπουλος, Πρόεδρος της ΕΟΔ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Τα ενημερωτικά σεμινάρια που υλοποιούμε με την υποστήριξη της “Παπαστράτος” έρχονται να συμπληρώσουν ένα συνολικότερο πρόγραμμα προσφοράς. Προχωράμε μαζί σε ένα οργανωμένο σχέδιο πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων των κρίσεων. “Κλειδί” σε αυτήν την προσπάθεια είναι η σωστή ενημέρωση, που μπορεί να σώσει ζωές».

 

………….

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Μάιος-Ιούνιος 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here