του Θάνου Ασκητή

Το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και του α’ μέρους Περιφερειακών και Δημοτικών, «φωτογράφισε» έναν ψηφοφόρο που έδειξε το θυμό του, αλλά και το αίσθημα υποτίμησης που εισέπραξε από την συμπεριφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε η σχέση πολίτη και πολιτικού είναι «ερωτική», γι’ αυτό τόσο ο θυμός, όσο όμως και η γοητεία του «σ’ έχω μέσα στην κάλπη που ψηφίζω», θυμίζει έναν έρωτα που ενώ ξεκινάει με πάθος και ενθουσιασμό, στην πορεία αλλοιώνεται γιατί τόσο ο ένας όσο και ο άλλος δεν τα βρίσκουν πια μεταξύ τους.

Η μονομαχία των δύο ηγετών πέρασε στον ψηφοφόρο το αίσθημα και την προσδοκία της δικαίωσης, απέναντι στην ματαιότητα της κοροϊδίας. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος αντέδρασε και κατέγραψε στο ψηφοδέλτιό του πως η αλαζονεία, η «υπερεκτίμηση του εγώ» και η ψευδαίσθηση ότι «θα κερδίσω ότι και να γίνει», δυστυχώς είναι μια φαντασίωση του δυνατού, που όμως γκρεμίστηκε από το αποτέλεσμα, που του έδειξε, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως δεν υπάρχει στην πολιτική αλλά και στη ζωή γενικότερα «η μαγική συνταγή της νίκης».

Ο ψηφοφόρος «ηδονίζεται» όταν ψηφίζει και γεμίζει από ευχαρίστηση όταν ξέρει ότι μπορεί να τιμωρήσει, αλλά παράλληλα και να ενισχύσει αυτόν που θεωρεί καλύτερο.

Το λάθος γι΄αυτόν που ψηφίζει είναι να κυριαρχείται από θυμό και το αίσθημα της τιμωρίας. Στόχος είναι να επικρατεί η λογική: πως ο καλύτερος στην εξουσία δοκιμάζεται και αποδοκιμάζεται, όταν κριθεί ότι «ξεχνάει» τα όρια που η αφροδισιακή εξουσία του δίνει, κάνοντάς τον απόρθητο και νάρκισσο της αυτολατρείας του και της κολακείας του περιβάλλοντός του.

Γι’ αυτό και η αντίδραση της επιλογής «πάμε τώρα στις εθνικές εκλογές» σηματοδοτεί την ανάγκη του να αιφνιδιάσει και να δείξει τη δύναμή του στον επόμενο γύρο, ζητώντας απεγνωσμένα την αναγνώριση και τη δικαίωση σε μια μάχη μέχρι τέλους.

Πιο απλά ο κ. Τσίπρας λέει τώρα σε όλους μας «ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς».

 

{O Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διδάκτορας της ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here