Του Μανώλη Σφακιανάκη
Σήμερα και λίγο πριν τις εκλογές, τυχαίο ίσως (;), εμφανίζεται σε ένα πολύ ευαίσθητο στόχο, το υπουργείο Παιδείας μια οργανωμένη επίθεση ενάντια στο θεσμό των εξετάσεων μαθητών Λυκείου και ειδικότερα στην Τράπεζα Θεμάτων αυτών!
Επειδή τα πολλά λόγια περιττεύουν και περισσεύουν σε αυτές τις καταστάσεις και μετά από την μελέτη και σπουδή του όλου θέματος, από τα εγχώρια και διεθνή μέσα και όχι από Προανακριτικό Υλικό, καταλήγω σε ένα πρώτο συμπέρασμα σήμερα 30/5/23:

  • Στόχος ήταν η χώρα μας με ότι αυτό συνεπάγεται και όχι η Τράπεζα Θεμάτων που μόνο με οργανωμένη κυβερνοσφαλεια ίσως δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα.

Ήταν τόσο έντονη επίθεση που σκοπό είχε να δείξει προς κάθε κατεύθυνση ότι κάτι θέλουν… και ίσως κάτι θα ακολουθήσει, αυτό το κρατάμε!

Προτείνω μέσα από την εμπειρία μου και την συμμετοχή μου σε δεκάδες Επιτροπές Κυβερνοασφάλειας, στην επόμενη κυβέρνηση την δημιουργία ενός Οργανισμού που να ασχολείται αποκλειστικά με την κυβερνοασφάλεια κάθε Δημόσιας δομής και υπουργείου.

Διότι σήμερα κάθε δομή και υπουργείο έχει το δικό της «Βιλαέτι» με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντονισμός και ενημέρωση σε κεντρικό επίπεδο.

  • Όλο αυτό να γίνει υπό την εποπτεία του Υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης το οποίο έχει να επιδείξει έργο και εμπειρία για να μπορέσουμε να είμαστε οργανωμένοι και έτοιμοι σε κάθε επίθεση που θα γίνεται πλέον στον Δημόσιο Τομέα και αναφέρομαι σε Υπουργεία και Δημόσιους Οργανισμούς.

Ο λόγος που γίνεται αυτή η δημόσια πρόταση είναι διότι η κυβερνοασφάλεια θέλει γνώση και συντονισμό καθόσον μπορούν να γίνονται πολλά χτυπήματα ταυτόχρονα σε πολλούς στόχους από ένα σημείο ή και το αντίθετο άρα χωρίς συντονισμό και γνώση δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

{* Ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι ιδρυτής της δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  Αντιστράτηγος ε.α ΕΛΑΣ.
Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας
Ειδικός Ερευνητής Διαδικτυακών Εγκλημάτων}