γράφει η Ειρήνη Τσεσμελή

Μείζον πρόβλημα έχει ανακύψει μεταξύ των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και όλων των Σωματείων, Συλλόγων , Ενώσεων , Μ.Κ.Ο,  κλπ εν σχέση με τις κατά τόπους αρχαιρεσίες και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Εν μέσω Πανδημίας, ήταν αδύνατη η διαδικασία εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου λόγω ανωτέρας βίας τόσο εντός του δικού μας κράτους όσο και παγκοσμίως.

Ακόμη και σήμερα που τα μέτρα έχουν σχεδόν υποχωρήσει -όχι στο σύνολό τους- σύμφωνα με την τελευταία σχετική ΠΝΠ απαγορεύεται η συνάθροιση και συνεύρεση άνω των 10 ατόμων. Έχουν ανασταλεί όλες οι εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες κλπ σε όλη την χώρα.

Όπως είναι γνωστό οι αρχαιρεσίες έπρεπε να διεξαχθούν από τον Μάρτιο και μετά, στην μεγάλη πλειοψηφία των ενώσεων, σωματείων, συλλόγων κλπ σύμφωνα με τις καταστατικές τους διατάξεις προκειμένου μέσω εκλογικών διαδικασιών, να αναδειχθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε επαφή που είχαμε με τα Πρωτοδικεία της Ελλάδας, μας αναφέρθηκε ότι όλες οι οργανώσεις, Σωματεία, Σύλλογοι κλπ έχουν έρθει αντιμέτωποι με το μείζον θέμα των αρχαιρεσιών.

  • Ενώ λοιπόν καμία από το σύνολο των Ενώσεων, δεν μπορούσε να προβεί σε πράξεις ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΑΣ για εκλογή νέου οργάνου διοίκησης αυτών, λόγω Πανδημίας, Αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων από Δημόσια Αρχή, αλλά ακόμη και σήμερα λόγω των συνθήκων δεν μπορεί να συγκληθεί Γενική Συνέλευση ώστε να προβούν σε εκλογές νέου Διοικητικού Οργάνου.

Επειδή δεν έχουν εφαρμοστεί οι καταστατικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού οργάνου, οι Τράπεζες στο σύνολο τους δεν αναγνωρίζουν τους οργανισμούς, σωματεία, συλλόγους κλπ και δεν επιτρέπουν την χρήση και διαχείριση των Τραπεζικών τους λογαριασμών, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται από την μία ο καταστατικός σκοπός τους, αλλά και το σημαντικότερο αναρωτιώμαστε:

  • Είναι όλοι οι οργανισμοί, σωματεία σύλλογοι κλπ ΑΚΥΡΟΙ?

Διότι σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις τους στην ουσία μένουν ακέφαλοι χωρίς διοικητικό όργανο.

Η Πολιτεία επιβάλλεται άμεσα να δώσει λύση, στο μείζον θέμα που έχει ανακύψει λόγω ανωτέρας βίας.

Ουδέποτε έχει παραστεί παρόμοια ανάγκη, δεν έχει προβλεφθεί σε καμία καταστατική ίδρυση σωματείων, συλλόγων, Μ.Κ.Ο κλπ άρθρο που να αφορά έκτακτη ανάγκη, κατεπείγουσες καταστάσεις και ανωτέρα βία.

Σίγουρα επιβάλλεται πλέον να προβλεφθεί με ένταξη νέου άρθρου στα καταστατικά τους, ο τρόπος λειτουργίας τους και εκτάκτως να ισχύουν τα εκλεγμένα διοικητικά όργανα λόγο ανωτέρας βίας, για όσο χρονικό διάστημα από τις εκάστοτε περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο.

Στην προκειμένη δεν ήταν δυνατό να έχουν προβλεφθεί αφού δεν είχε παραστεί ανάγκη, μα ούτε και να προβούν άμεσα σε  καταστατικές αλλαγές,  λόγω του κολλήματος της διεξαγωγής εκλογών για ορισμό νέου διοικητικού οργάνου.

  • Όπως ακριβώς  η Πολιτεία φρόντισε για όλες τις οργανώσεις, συλλόγους ,σωματεία κλπ του Δημοσίου με ΠΝΠ ήδη με το ΦΕΚ 1857 και ακολούθησαν και νέες ΠΝΠ ακόμη και με ένα άρθρο για να προστατευτεί η ομαλή λειτουργία  για  το σύνολο των οργανώσεων, συλλόγων, σωματείων κλπ Δημόσιου, έτσι επιβάλετε να πράξει και για όλους οργανισμούς, ενώσεις, σωματεία, συλλόγους κλπ  στην χώρα.

Έχει ήδη κατατεθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Υπουργείο Εσωτερικών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Οικονομικών καθώς και στην Τράπεζα της Ελλάδας κ. Στουρνάρα  σχετικό αίτημα τόσο από τον Σύλλογο Κρητών και τον Σύλλογο Μονογονεϊκή Οικογένεια και Γυναίκα σχετικό αίτημα καθώς και ερώτημα από τον Βουλευτή  κ. Σπανάκη.

Το ζήτημα είναι μείζον και χρίζει άμεσης επίλυσης προκειμένου οι οργανισμοί να ξαναβρούν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους!!!!

 

{Η κυρία ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ είναι ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΟΙΚ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Email: tsesmeliservises@gmail.com}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here