Διαψεύδει μεν η διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρείας Προοδευτική τα δημοσιεύματα για εξαγορά της από την Hellenic Steel, ή τα περί εξαγοράς μετοχών από την Jordan International.
Στις λεπτομέρειες ωστόσο της ανακοίνωσης κρύβεται η…ουσία. Η αλήθεια που αφορά στην προσπάθεια για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Για την εισηγμένη, η δυσχερής οικονομική κατάσταση είναι λίγο ως πολύ γνωστή, δίνοντας κατά καιρούς “τροφή” για κάθε λογής σενάρια στην χρηματιστηριακή κοινότητα,
Από την άλλη όμως πλευρά, αποτελούν talk of the town περιπτώσεις εισηγμένων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν κελύφη για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο εταιρειών που σήμερα είναι εκτός Λεωφόρου Αθηνών. 
  •     Η “οχηματολογία” επιμένει για- τουλάχιστον- 2 εισηγμένες που για χρόνια είναι (χρηματιστηριακά) σχεδόν ανενεργές, οι βασικοί μέτοχοι έχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 70% του μετοχικού κεφαλαίου, η δε αποτίμηση περιορίζεται σε λιγότερα από 5 εκατ. Ευρώ.
Ήδη στο χρηματιστηριακό ταμπλό ξεχωρίζει, μία, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί και παλαιότερα.
    Το όνομα της θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν οι αναγνώστες του ΧρήμαWeek, αύριο νωρίς το πρωϊ.
  •     Είναι βάσιμη η εικοτολογία για “οχήματα/κελύφη”;
Υπάρχουν πολλές απόψεις.
Σίγουρα όμως ένας επιχειρηματίας, βασικός μέτοχος που δεν επιθυμεί να διευρύνει την διασπορά της εταιρείας του (δηλαδή να παραχωρήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου σε επενδυτές για να μπει απ΄ ευθείας στο χρηματιστήριο), έχει τη δυνατότητα με λίγα εκατ. Ευρώ να εξαγοράσει το κέλυφος μιας ήδη εισηγμένης εταιρείας.
  • Από την στιγμή, που θα εισαχθεί στο ΧΑ να μπορέσει- εάν ανέβει η αποτίμηση της εταιρείας, και το κρίνει συμφέρον- να πουλήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό σε πολλαπλάσια ακριβότερες τιμές. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here