της Ειρήνης Τσεσμελή                                  

Από αρχή της πρωτόγνωρης για την εποχή κατάστασης με παγκόσμιο αντίκτυπο λόγο της πανδημίας, καμία πρόνοια και κανένα μέτρο δεν είχε ανακοινωθεί για μια όχι ευκαταφρόνητη μερίδα του πληθυσμού που έχει άμεσο αντίκτυπο στην παιδική φτώχεια. Μιλάμε για την Μονογονεϊκή Οικογένεια, που συγκαταλέγεται στις ευπαθείς ομάδες και θεωρείται ένα ισχυρό μέρος του κοινωνικού ιστού που αναθρέφει μεγαλώνει και μεριμνά για την νέα γενιά των Ελλήνων πολιτών.

Ο Σύλλογος Μονογονεϊκή Οικογένεια και Γυναίκα «ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΥΡΗΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» μετά από έναν σχεδόν μήνα επικοινωνίας τόσο με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των δύο φύλλων, με το Υπουργείο Εργασίας, με το γραφείο του κ. Βρούτση  και την  Υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου Δόμνα, κατέθεσε σχετικό αίτημα για την  χορήγηση επιδόματος στήριξης στις ευπαθείς ομάδες και ιδίως για την Μονογονεϊκή Οικογένεια με ημερομηνία κατάθεσης από 21.03.2020 με αρ. πρωτοκ.13810/1401 και 4042.

Στις Ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις έχουν ήδη μεριμνήσει για την στήριξη των Μονογονεϊκών Οικογενειών καταβάλλοντας επίδομα στήριξης. Η Κύπρος διαθέτει και Γραφείο Υποστήριξης Μονογονεϊκών Οικογενειών. Πλέον από σήμερα είναι πραγματικότητα και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, που εξέδωσε ΚΥΑ,  για το επίδομα στήριξης των Μονογονεϊκών Οικογενειών.

  • Δικαιούχοι θα είναι επίσης και οικογένειες με δύο γονείς άνεργους με προστατευόμενα μέλη ανήλικα τέκνα, καθώς και πολύτεκνες οικογένειες με στόχο την πρόνοια, την πρόληψη  και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2020/258, και την 2014/223.

Στην πλατφόρμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης μέχρι τις 30 Απριλίου του 2020  θα υποβάλλεται η αίτηση για το επίδομα στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών με ανήλικα τέκνα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος θα καταβληθεί επιπλέον εισοδηματική ενίσχυση ύψους 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.

Με βάση την απόφαση, οι δικαιούχοι θα μοιραστούν συνολικά  8,4 εκατομμύρια ευρώ, ως εξής:

1. 32.161 οικογένειες με ένα παιδί θα λάβουν επιπλέον 100 ευρώ (το ποσό αυτό θα προστεθεί στο τακτικό ΚΕΑ).

2. 24.277 οικογένειες με 2 παιδιά θα λάβουν 150 ευρώ επιπλέον.

3. 6.132 οικογένειες με 3 παιδιά θα λάβουν 200 ευρώ επιπλέον.

4. 1.207 οικογένειες με 4 παιδιά θα λάβουν 250 ευρώ επιπλέον.

5. 123 οικογένειες με 5 ή περισσότερα παιδιά θα λάβουν 300 ευρώ επιπλέον

 

{Η κυρία Ειρήνη Τσεσμελή είναι Πρόεδρος του Συλλόγου ΓΥΝΑΙΚΑ Πυρήνας Οικογένειας}

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΙΜΑΙ ΑΓΑΜΗ ΜΗΤΕΡΑ ΔΥΟ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑς ΤΟ 2012..ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟς.ΕΚΤΟς ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ..ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥς ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΗς ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟΜΙΣΗ ΕΤΩΝ Η ΜΙΚΡΗ .ΚΑΙ ΕΠΤΑΜΙΣΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΦΜ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΜΦΙΑ.Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥς ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΠΩς ΜΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΙΚΑ.ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΝΑΤ….ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ;ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 16ΧΡ.ΚΑΙ. 11ΧΡ..ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΚΕΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΖΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ..ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ;

  2. Καλησπέρα σας είναι εδώ και οχτώ χρόνια χωρισμένη με την σύζυγό μου δεν έχουμε καμία επαφή από επιλογή του και έχω την επιμέλεια μήπως το δικαιούμαι είμαι από Θεσσαλονίκη και άνεργη περιμένω απάντηση ευχαριστώ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here