Γράφει η «ξενοδόχος»
Μέσα στη γενικότερη κατάρρευση που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός στην ελληνική οικονομία, ο ελληνικός τουρισμός, χτυπημένος τα μάλα από την κρίση της πανδημίας και το γενικότερο ‘’lockdown’’ στην αγορά μπορεί και βρίσκει μία νότα αισιοδοξίας.
Την ανέφερε χθές ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος διαδικτυακά:
- “Για την πλήρη κανονικότητα στον τουρισμό και προκειμένου ο κλάδος διεθνώς να να επανέλθει εκεί που ήμασταν προ κρίσης και να φθάσει στις θετικές εκτιμήσεις που προέβλεπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στο τέλος του 2019- αρχές του 2020, θα πρέπει να περάσει μία τριετία και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει η πρόοδος στο υγειονομικό κομμάτι με εμβόλια και φάρμακα.
- Δε γίνεται το 2021 να έρθουμε και πάλι στα νούμερα του 2019. Ωστόσο για την Ελλάδα εκτιμώ ότι αυτός ο χρόνος θα είναι συντομότερος.
- Αισθάνομαι πολύ περήφανος που είμαι Ελληνας γιατί τα 10 χρόνια της κρίσης υποστήκαμε τεράστια χλεύη και υποτίμηση και χρησιμοποιηθήκαμε ως αντιπαράδειγμα χώρας. Είναι πολύ σημαντικό σήμερα ότι χρησιμοποιούμαστε πλέον διεθνώς ώς ένα best case σενάριο, ως μία χώρα που έκανε εγκαίρως ό,τι έπρεπε για να προστατευθεί από έναν κίνδυνο πρωτοφανή για τον οποίο μάλιστα δεν είχε και προηγούμενο παράδειγμα αντιμετώπισης.
- Αρα η χώρα έχει ισχυροποιήσει το brand της πλέον, η Ελλάδα θεωρείται μία χώρα σοβαρή και υπεύθυνη. Αυτό λοιπόν σκοπεύουμε να το κεφαλαιοποιήσουμε τουριστικά. Οι ενέργειες και η καμπάνια θα είναι προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του brand.
- Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αυτής της πανδημίας, θα είμαστε τραυματισμένοι οικονομικά με ισχυρές πληγές, ωστόσο θεωρώ ότι έχουμε φτιάξει πλέον δομές, έχουμε τα εργαλεία και τις ιδέες και το brand για να επανέλθουμε πριν την τριετία».
Συνολικά για την πλήρη κανονικότητα στον παγκόσμιο τουρισμό, ο κ. Ρέτσος εκτίμησε, όπως προαναφέρθηκε, ότι θα πρέπει να παρέλθει μία περίοδος τριών ετών και
- «προφανώς θα δούμε υστέρηση σε πολλούς κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας όπως π.χ. στους τομείς της κρουαζιέρας, των μεγάλων συνεδρίων, τον τουρισμό της 3ης ηλικίας κ.τ.λ.».
Ωστόσο δε θα αλλάξει ποτέ η διάθεση του ανθρώπου να ταξιδεύει.