Ένα σχέδιο “εξόδου” από τον κύκλο των lockdowns σχεδιάζει και καταρτίζει η Ε.Ε., σχέδιο το οποίο θα βασίζεται στον αριθμό των εμβολιασμών έως το τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα έχει ως βάση ένα σύστημα βαθμίδων «που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος», σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το πρακτορείο.

Το σύστημα το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα προβλέπει την προσομοίωση των περιθωρίων που θα έχει κάθε κυβέρνηση κράτους-μέλους για χαλάρωση των μέτρων «χωρίς να διακινδυνεύει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού». Στόχος του ECDC είναι να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα τον επόμενο μήνα.

Το σύστημα δεν πρόκειται να καθυστερήση στην εφαρμογή του παρά την όποια καθυστέρηση δημιουργήσει το πρόβλημα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Και αυτό διότι η ΕΕ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα κράτη – μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το άνοιγμα προβλέπεται επίσης και η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ένα νέο “πράσινο διαβατήριο” για τους ταξιδιώτες.

Οι προετοιμασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν «με μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, για να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των τρεχόντων μέτρων», θα δηλώσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή ανακοίνωση. «Τα πιστοποιητικά πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα», θα αναφέρουν οι ηγέτες σε κοινή τους δήλωση.

Η ΕΕ ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση γρήγορα, ώστε τα πιστοποιητικά να έχουν τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Ιουνίου. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν επίσης να επιτρέψουν την άρση της σχεδόν γενικής απαγόρευσης που ισχύει επί του παρόντος για εισερχόμενα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here