Η χώρα μας υστερεί σε ψηφιακό κεφάλαιο (υποδομές και υπηρεσίες), κάτι που αναδεικνύουν όλες οι μελέτες και οι δείκτες των διεθνών οργανισμών. Τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι επιχειρηματίες κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για τη καταγραφή της χώρας μας στο διεθνή ψηφιακό χάρτη, με λίγες αλλά σημαντικές επιτυχίες. Η υποστήριξή τους παραμένει ανεπαρκής, γεγονός που δεν προδικάζει εύκολη προσαρμογή της χώρας στο νέο ασύγκριτα πιο ανατρεπτικό ψηφιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν βοηθούν πλέον τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς μόνο για την αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και διαχειριστικής αποδοτικότητάς τους. Υποστηρίζουν την επιχειρηματική μεταμόρφωσή τους μέσω εκτενών, σχεδιασμένων εκ νέου, επιχειρηματικών διαδικασιών, όπως, για παράδειγμα, η συνολική εξυπηρέτηση των πελατών/πολιτών σε όλο τον κύκλο ζωής τους και ανεξαρτήτως καναλιού. Επίσης, υποστηρίζουν τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων, που είτε επαναπροσδιορίζουν την αλυσίδα αξίας συγκεκριμένων κλάδων ή δημιουργούν νέους επιχειρηματικούς κλάδους.

Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένοι φορείς και πρόσωπα που τα τελευταία 20-25 χρόνια, με τη διεύρυνση της χρήσης προηγμένων συστημάτων Πληροφορικής και διαδικτυακών υπηρεσιών, καταβάλλουν άοκνες και πολύπλευρες προσπάθειες συντηρώντας με το έργο τους την ελπίδα για καλύτερο ψηφιακό μέλλον. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν και ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικές ομάδες, όπως το Εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του καθηγητή Γιώργου Δουκίδη. Το βιβλίο «ψηφιακό μέλλον» , Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ,έρχεται να εκπληρώσει την ανάγκη ανάλυσης του ψηφιακού περιβάλλοντος και διεύρυνσης των αναδυόμενων ψηφιακών αλλαγών λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, των αναγκών των πολιτών και των στρατηγικών των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην Ελλάδα.

Τα κεφάλαια του βιβλίου κατανέμονται σε τέσσερα μέρη:

Το πρώτο μέρος αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε επίπεδο εξυπηρέτησης, λειτουργικών διαδικασιών και επιχειρηματικού μοντέλου. Αναλύονται οι ψηφιακές καινοτομίες, τα νέα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα, η αναγκαία εταιρική κουλτούρα στους ψηφιακούς οργανισμούς, οι νέοι κλαδικοί μετασχηματισμοί όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες, νέες διαδικασίες όπως η εξυπηρέτηση πελατών και οι δυνατότητες μετασχηματισμού που επιφέρουν ψηφιακές τεχνολογίες όπως μεγάλα δεδομένα, διαδίκτυο αντικειμένων (IoT) κ.λπ.

Το δεύτερο μέρος αφορά στη σύνδεση των ψηφιακών τεχνολογιών με τις επιχειρηματικές στρατηγικές και τις εξελίξεις σε κλαδικό επίπεδο.

Το τρίτο μέρος αφορά στις αναγκαίες πολιτικές για τη σωστή λειτουργία και βιωσιμότητα του αναδυόμενου ψηφιακού περιβάλλοντος.

Το τέταρτο μέρος αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες και συστήματα που υποστηρίζουν το ψηφιακό μέλλον, όπως τα συστήματα ERP, τα συστήματα ψηφιακού μάρκετινγκ, η επιχειρηματική αναλυτική, οι τεχνικές, οι τεχνικές εξόρυξης δεδομένων, το διαδίκτυο αντικειμένων, η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα συστήματα παιχνιδοποίησης.

Η επιμέλεια του βιβλίου είναι του κ. Γιώργου Δουκίδη και εκδίδεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 25 ετών λειτουργίας του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν  (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγγραφείς είναι ερευνητές, ακαδημαικοί, στελέχη και επιχερηματίες ποηυ έχουν εργαστεί ή συνεργαστεί με το ELTRUN αυτά τα 25 χρόνια σε διάφορα ερευνητικά/ αναπτυξικά έργα ή/και πρωτοβουλίες που αφορούν σε ένα βιώσιμο ψηφιακό περιβάλλον.

H Viva Wallet ΑΕ, ως “παιδί” της ψηφιακής εποχής, σε όλη την 20ετή ιστορία της αναπτύσσει και παρέχει καινοτόμες και ψηφιακές υπηρεσίες. Η σημερινή επιχειρηματική της παρουσία εκτείνεται ήδη σε 14 ευρωπαικές χώρες, παρέχοντας υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εξ’ ολοκλήρου ψηφιακές, βασισμένες στο cloud. Ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου του ELTRUN, διανέμει σε φίλους, συνεργάτες και στελέχη, ως δώρο για το νέο έτος το βιβλίο “Ψηφιακό μέλλον ” με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας του Εργαστηρίου.

Ποιος είναι ο κ. Γιώργος Δουκίδης

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980), Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (M.Sc.) στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το London School of Economics (1981), και Διδακτορικό στην Προσομοίωση / Τεχνητή Νοημοσύνη από το London School of Economics – LSE (1985). Εργάστηκε στο LSE σαν Teaching Assistant στην Επιχειρησιακή Έρευνα (1981-84), Λέκτορας στην Πληροφορική (1984-90) και Επισκέπτης Καθηγητής στα Πληροφοριακά Συστήματα (1992-93). Έχει πολυετή εμπειρία σε έρευνα και ανάπτυξη στα Πληροφοριακά Συστήματα και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και είναι ιδρυτής και Διευθυντής του ELTRUN (ELectronic Trading Research UNit: http://www.eltrun.aueb.gr), μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν στα Ευρωπαϊκά Οικονομικά Πανεπιστήμια. Έχει συνεργαστεί με περισσότερες απο 50 ερευνητικές ομάδες από όλον τον κόσμο σε ερευνητικά έργα, και έχει διοικήσει επιτυχώς πάνω από 35 διεθνή ερευνητικά έργα και έχει επιβλέψει με επιτυχία 13 Υποψήφιους Διδάκτορες (LSE, ΟΠΑ, Warwick, Brunel). Έχει συγγράψει ή ήταν συντάκτης σε 15 βιβλία (9 με Διεθνείς Εκδοτικούς Οίκους) συμπεριλαμβανομένων των: Decision Making: Recent Developments and Worldwide Applications (with St. H. Zanakis C. Zopounidis Eds), Springer; (2000). Social and Economic Transformation in the Digital Era (with N. Mylonopoulos, N. Pouloudi Eds), IGI Global, (2003). Consumer Driven Electronic Transformation: Applying New Technologies to Enthuse Consumers and Transform the Supply Chain (with A.P. Vrechopoulos Eds), Springer; (2005). Interactive Digital Television: Technologies and Applications (with G. Lekakos, K. Chorianopoulos Eds), IGI Global, (2007).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 επιστημονικά άρθρα σε Επιστημονικά Περιοδικά όπως: The Journal of Retailing, The European Journal of Information Systems, The Journal of Strategic Information Systems, The Journal of the Operational Research Society, The Journal of Decision Support Systems, The International Journal of Electronic Commerce, Industrial Management and Data Systems, Journal of Information Technology, International Journal of Education and Computing, The European Journal of Operational Research, The Journal of Expert Systems with Applications, The Journal of Knowledge-Based Systems, The International Transactions in Operational Research, OMEGA, κ.α καθώς και σε Πρακτικά Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων.

Το 2009 τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο “European Case Award” από τον Οργανισμό ECCH στην κατηγορία “Knowledge, Information and Communication Systems Management”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ