Η ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς του 67% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανεξάρτητα από το τελικό τίμημα και τους άμεσα εμπλεκόμενους, αποτελεί ένα deal αξίας 5 δις Ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας.

Με απλούς υπολογισμούς, οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την εξαγορά με 400 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ένα καλό και αρκετά ασφαλές αποδοτικό δάνειο.

Άμεσα ωφελημένη προφανώς θα είναι η μητρική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα ταμεία της οποίας θα εισρεύσουν περίπου 870 εκατ. ευρώ, Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά ακόμη πιο ελκυστικό χρηματοδοτικό προφίλ, αφού πλέον αφαιρούνται από τον συνολικό δανεισμό της περίπου 1,1 δισ. ευρώ που αφορούσαν σε γραμμές χρηματοδότησης  της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Με τα χρήματα αυτά, η ΓΕΚ θα χρηματοδοτήσει τις δύο μεγάλες παραχωρήσεις που απέκτησε  (Αττική Οδός και Εγνατία Οδός) που κι αυτές με τη σειρά τους θα χρειαστούν τραπεζική χρηματοδότηση (2,6 δις € και 1 δις € αντίστοιχα).

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, θα υπάρξει δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι επενδύσεις για την αξιοποίηση του νέου αποκτήματος από την Masdar.

Ενός καλού, μύρια έπονται…