Ο Διοικητής επιμένει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιταχύνει, οι ανάγκες αυξάνονται.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τη διαδικασία  πρόσληψης Ειδικού Συμβούλου ο οποίος θα επεξεργαστεί περαιτέρω την πρότασή της για τη δημιουργία μιας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (National Asset Management Agency), δηλαδή μιας ‘‘κακής τράπεζας’’ (bad bank), λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη αποστείλει το αρχικό σχέδιό της για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας στην κυβέρνηση και στον ESM.

Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών σήμερα ξεπερνούν τα 68 δισ. ευρώ.

Η κρίση της πανδημίας εκτιμάται ότι θα γεννήσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων.

Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η μεταφορά στην ‘‘κακή τράπεζα’’ των δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών.

H πρότασης δίνει τη δυνατότητα σε κάθε τράπεζα να επιλέγει εκείνη –μόνον αν το επιλέξει οικειοθελώς– τα χαρτοφυλάκια που θα μεταφέρει, χωρίς να ανατρέπει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, δηλαδή τους servicers, η συνδρομή των οποίων θα αποτελέσει μέρος της λύσης.

Η ιδέα της δημιουργίας ‘‘κακής τράπεζας’’ αρχίζει να κερδίζει έδαφος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, όπως επισημαίνει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Μoody’s, η ΕΚΤ στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις 26 Μαΐου αναφέρεται στη χρησιμότητά της ως μέσου για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here