Από την 1η Ιανουαρίου, τίθεται σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου.
- Τα συμβόλαια πρέπει να κατατίθενται σε ψηφιακή μορφή, με τα στοιχεία των συμβαλλομένων να αντλούνται από το gov.gr προς αποφυγή λαθών και τα στοιχεία του ακινήτου από το Κτηματολόγιο.
Οι συμβολαιογράφοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και διευκόλυνσης στην Ελληνική κοινωνία, έχουν ανακοινώσει αποχή διαρκείας από τις 20 Νοεμβρίου.
Ο συνδικαλιστικός φορέας των Συμβολαιογράφων αντιδρά στον τρόπο με τον οποίο προχωρεί η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων.
- Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν πως το έγχαρτο συμβόλαιο, υπογεγραμμένο διά ζώσης, είναι «ο μόνος ισχυρός συστατικός τύπος δικαιοπραξιών».
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι δεν καταργείται ούτε το επάγγελμα ούτε η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στην υπογραφή συμβολαίου.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενοχλημένος, σε σχετική ανάρτησή του στο FB, εξήγησε πως όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, είναι αβάσιμα.
Ο κ. Κυρανάκης, παραθέτει όσα το υπουργείο ζητάει από τους συμβολαιογράφους και αυτά που δεν ζητάει.
Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε μία ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων, όπως συμβαίνει σήμερα.
Τι ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:
Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:
«Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν» καταλήγει ο κ. Κυρανάκης.