Γράφει ο Βαγγέλης Τσάπας

Έιδικα σεμινάρια για την αγορά κρυπτονομισμάτων θα διδάξουν στους Ελβετούς τραπεζίτες όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για το blockchain. Οι ελβετικές τράπεζες πρέπει να εντείνουν την διαδικασία ένταξής τους στην τεχνολογία blockchain, επειδή όπως όλα δείχνουν έρχονται οι τράπεζες crypto.

Οι ελβετικές τράπεζες έχουν καταλάβει ότι το blockchain είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή διαφημιστική εκστρατεία. Ακόμα πιο σημαντικό, έχουν συνειδητοποιήσει ότι το crypto και το blockchain δεν είναι μόνο μια απειλή αλλά και μια ευκαιρία.

Γι ‘αυτό, ξεκινώντας από τον Μάιο του 2020, το πρώτο μάθημα που θα ξεκινήσει στην Ελβετία για τις Τράπεζες Κρυπτονομισμάτων θα διδάξει στους τραπεζίτες όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τη νέα τεχνολογία. Η Ελβετική Ένωση Ποιότητας (SAQ), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του εκπαιδευτικού επιπέδου των Ελβετών τραπεζιτών, θα προσφέρει πιστοποιητικό «Certified Crypto Finance Expert» για τους τραπεζίτες.

Τα σεμινάρια σχεδιάστηκαν από την εταιρεία μέσων ενημέρωσης Financialmedia και τη συμβουλευτική εταιρεία Bravis.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες θα μάθουν τα βασικά της τεχνολογίας blockchain, των κρυπτονομισματων, της συμβολής, της συναλλαγής κρυπτονομισματων και της κρυπτογράφησης. Επιπλέον, οι κανονισμοί και η συμμόρφωση θα αποτελέσουν βασικό επίκεντρο του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες τραπεζίτες θα επισκεφθούν επίσης επιχειρήσεις της Ζυρίχης και της Crypto Valley για να μάθουν πώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον Julian Lininger από την Bravis, αρκετές τράπεζες έχουν ήδη εγγραψεί τους υπαλλήλους τους και η ζήτηση είναι υψηλή. Μεταξύ των πρώτων τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι Swissquote και Raiffeisen. 

Ο Lininger λέει, «Λάβαμε επίσης αιτήσεις συμμετοχών  από μια μεγάλη περιφερειακή τράπεζα και πολλές ιδιωτικές τράπεζες. […] Περιμένουμε 15 έως 20 εγγραφές για το πρώτο μάθημα”.

Οι τράπεζες θα ασχοληθούν με το blockchain

Τα κρυπτονομίσματα και το blockchain έχουν ήδη αντίκτυπο στην παραδοσιακή τραπεζική βιομηχανία  σήμερα, αλλά η τεχνολογία είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Όταν ρωτήθηκε για την ανατρεπτική δυναμική του blockchain στο τραπεζικό σύστημα, ο Arthur Vayloyan, πρώην τραπεζίτης της Credit-Suisse και τώρα διευθύνων σύμβουλος του Bitcoin Suisse, ειπε: “Μου φαίνεται λίγο ριζοσπαστικό, ότι όλα θα αλλάξουν ακαριαία”.

Εξηγεί ότι η εφεύρεση του Bitcoin έχει αποδείξει ότι είναι δυνατή η ανταλλαγή αξίας μέσω του διαδικτύου peer-to-peer, χωρίς τη συμμετοχή κεντρικού τρίτου μέρους. Αυτό το αποκαλεί ως εμφάνιση του «Διαδικτύου του χρήματος» – το οποίο θα αλλάξει τον τραπεζικό κλάδο, αλλά αυτή η αλλαγή θα πάρει χρόνο

Αυτή η μορφή ψηφιακής συναλλαγής χρημάτων peer-to-peer δεν ήταν δυνατή στο παρελθόν, καθώς οι ψηφιακές πληροφορίες μπορούν εύκολα να γινουν αντικειμενο υποκλοπης . Ωστόσο, η χρήση ενός blockchain σε συνδυασμό με διάφορες άλλες τεχνολογικές καινοτομίες επιτρέπει μια λύση που εγγυάται τη μοναδικότητα των ψηφιακών πληροφοριών. Καθώς η “Vayloyan” πιστεύει ότι οι τράπεζες χάνουν όλο και περισσότερο τη θέση τους ως αξιόπιστος διαμεσολαβητής, θα πρέπει να ασχοληθούν με το blockchain και τα κρυπτονομίσματα.

Η πίεση αυξάνεται: Οι CRYPTO-τράπεζες έρχονται

Το γεγονός ότι οι παραδοσιακές τράπεζες δείχνουν ενδιαφέρον για τα σεμιναρια σχετικά με την κρυπτονομία δείχνει ότι οι τράπεζες πηγαίνουν προς την κατεύθυνση που προτείνει ο Vayloyan. Οι μεγαλύτεροι παίκτες έχουν ήδη δημιουργήσει τα δικά τους τμήματα blockchain. Ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας UBS, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει τη δημιουργία διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Η πίεση στις παραδοσιακές τράπεζες αυξάνεται, όχι μόνο επειδή οι πελάτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και επειδή οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που εστιάζουν στην τεχνολογία εισέρχονται στην αγορά και ενδέχεται να αφαιρέσουν μερικά από τα μερίδια αγοράς τους επόμενους μήνες.

Στην Ελβετία, η “SEBA Bank AG” έλαβε πρόσφατα άδεια “Finma” και τώρα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες κρυπτογράφησης για πελάτες με έδρα την Ελβετία. Η νεοσυσταθείσα Crypto – τράπεζα  στοχεύει συγκεκριμένα σε θεσμικούς πελάτες.

Ομοίως, η Sygnum έχει λάβει άδεια Finma για την παροχή crypto-τραπεζικών υπηρεσιών στην Ελβετία.

Ως εκ τούτου, οι Crypto-τράπεζες έρχονται. Αν και εξακολουθούν να είναι σχετικά μικρo to μεριδιο τους στην αγορα  σήμερα, η σημασία τους θα αυξηθεί με την περαιτέρω υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων και τεχνολογιών blockchain.

Εάν οι τράπεζες θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, θα πρέπει να εντείνουν το παιχνίδι blockchain. Ίσως το πρώτο κύμα “Certified Crypto Finance Experts” να αρχίσει να διευκολύνει αυτήν την ανάπτυξη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ευρεια αποδοχη και αναγνωριση πλησιαζει ολο και πιο κοντα, οι Ελβετοι για αλλη μια φορα μας δειχνουν το δρομο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ