Το Ελληνικό, συνολικής έκτασης 6.200.000 τ.μ., θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα ένα νέο σημείο αναφοράς, έναν νέο προορισμό για την πόλη της Αθήνας. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε όλους και περιλαμβάνει πλήθος τοποσήμων και αποτελεί το μεγαλύτερο project αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα.

Μελέτες έχουν κατατεθεί προς έγκριση από τη Lamda Development στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αποτυπώνουν το μέγεθος του μεγαλόπνοου πλάνου που όταν ολοκληρωθεί θα μιλάμε για ένα φαραωνικό έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή, την Αθήνα και την Ελλάδα. Παράλληλα, θα αποτελέσει ορόσημο για την άνοδο του τουρισμού στην χώρα μας, προσφέροντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε μία εποχή που οι δουλειές δεν… περισσεύουν.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου

Η ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., η δημιουργία 600.000 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και δραστηριοτήτων, προσβάσιμων στο κοινό, καθώς και η βελτίωση και ανανέωση του παραλιακού μετώπου, αποτελούν τους κυρίαρχους πυλώνες σχεδιασμού του έργου.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι μια όαση πρασίνου, ένα πάρκο ανοιχτό σε όλους, που αλλάζει την εικόνα του αστικού τοπίου και γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη και το Ελληνικό με τη θάλασσα, παρέχοντας στους κάτοικους των όμορων δήμων εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Με μέγεθος μεγαλύτερο των 2.000.000 τμ, θα αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον Υμηττό με σύνδεση των μέσων σταθερής τροχιάς, για να εξυπηρετείται η άμεση πρόσβαση στο πάρκο και το θαλάσσιο μέτωπο από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Κύρια αρχή σχεδιασμού του, η οργάνωση ενός μωσαϊκού χρήσεων, πρασίνου και διαδρομών οργανικά συνδεδεμένου με την πόλη, ώστε να απευθύνεται σε όλους και να είναι προσβάσιμο από όλους.

Θα είναι μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου (1.420.000 τ.μ.) και πολύ μεγαλύτερο από άλλα ελληνικά πάρκα, όπως το Πάρκο Τρίτση (1.000.000 τ.μ.), το Κτήμα Συγγρού (950.000 τ.μ.) το Πεδίον του Άρεως (270.000 τ.μ.) και τον Εθνικό Κήπο (160.000 τ.μ.).

 

Μια εμπειρία πολλών διαστάσεων με γειτονιές

Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αποτελείται από 7 περιοχές, με εύκολη πρόσβαση μεταξύ τους, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Lamda Development, στο Ελληνικό θα κατασκευαστούν περίπου 10.000 κατοικίες, οι οποίες θα φιλοξενούν 24.500 μόνιμους κατοίκους.

Οι γειτονιές θα φέρουν διαφορετικά ονόματα, θα κατέχει η καθεμία δικό της χαρακτήρα και ξεχωριστό ρόλο.

Όπως μάθαμε οι περιοχές θα χωριστούν σε:  Γειτονιά Ολυμπιακής Αεροπορίας, δυτική γειτονιά του Πάρκου, ανατολική γειτονιά, γειτονιά του επιχειρηματικού κέντρου, γειτονιά του λόφου, των τραχώνων και του Αγίου Κοσμά.

Όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, η γειτονιά της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνδέει το όνομά της με το παλαιό και ιστορικό αεροδρόμιο της περιοχής. Θα έχει έκταση 321,4 στρέμματα και υπολογίζεται ότι θα κατοικηθεί από 3.486 άτομα.

Η γειτονιά του επιχειρηματικού κέντρου της Βουλιαγμένης θα περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών λειτουργιών. Συνορεύει με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, θα βρίσκεται κοντά σε σταθμό μετρό (Αργυρούπολη) και στάση του τραμ (Ελληνικό). Σύμφωνα με τη μελέτη, είναι μια γειτονιά-οικιστικός υποδοχέας με αμιγώς υπερτοπικό και πολυλειτουργικό χαρακτήρα. Καταλαμβάνει έκταση 775,2 στρ. και εκτιμάται ότι θα έχει 3.987 κατοίκους.

Η γειτονιά της παραλίας του Αγίου Κοσμά θα έχει έντονα τουριστικά και εμπορικά χαρακτηριστικά, αφού βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη θάλασσα. Περιλαμβάνει το κέντρο ιστιοπλοΐας και τη μαρίνα. Θα έχει έκταση 300,3 στρ. και πληθυσμό 2.048 κατοίκους.

 

Τα τρία βήματα προς το κατασκευαστικό θαύμα

Τα έργα ολοκλήρωσης του project χωρίζονται σε τρεις φάσεις.

Στην α΄φάση ο επενδυτής ξεκινάει με την υλοποίηση του 45% του πάρκου (από πλευράς έκτασης) και τη διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων και διαδρομών πεζών. Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει και τις εργασίες ανασύστασης του ρέματος των Τραχώνων και του ρέματος του αεροδρομίου (στη νότια πλευρά του πόλου).

Το πιο «βαρύ» έργο της β’ φάσης αυτής είναι η μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος στη νέα της θέση και η κατασκευή του μικρού υπόγειου τμήματός της (1,1 χλμ). Επίσης, θα κατασκευαστεί η νέα διαδρομή του τραμ, η ανισόπεδη διάβαση και πεζογέφυρα στον Αγιο Κοσμά και ο κεντρικός οδικός άξονας που συνδέει κάθετα τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με το παραλιακό μέτωπο.

Τέλος, όσον αφορά τις λειτουργικές υποδομές, θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και του δικτύου φυσικού αερίου και τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών κόμβων. Επιπλέον, θα ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης (στις περιοχές που θα κατασκευαστούν πρώτες), καθώς και της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

 

Το ωραιότερο παραλιακό μέτωπο της Ευρώπης

Η ανανεωμένη παράκτια ζώνη θα αποτελέσει από μόνη της ένα μοναδικό τοπόσημο, συνολικού μήκους 3,5 χλμ., ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί η νέα παραλία ελεύθερης πρόσβασης, μήκους 1 χλμ.

Θα συνδέσει τα παράκτια αξιοθέατα και το ενυδρείο, δημιουργώντας κοινόχρηστους χώρους και περιοχές κατοικίας όπου θα διατηρηθούν οι υπάρχοντες χώροι πρασίνου και οι εκκλησίες.

Η περιοχή έχει άμεση σύνδεση με τους όμορους δήμους, δημιουργώντας μια συνέχεια στον αστικό ιστό και δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, που ξεπερνά τα 50 χλμ.

Ο σχεδιασμός του έργου λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές και παρέχει τις κατάλληλες δημόσιες συγκοινωνίες για την πρόσβασή των επισκεπτών του.

 

Τα διαμάντια του Ελληνικού

Το Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου με τον Πύργο Παρατήρησης, που θα αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς καθώς και έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας  όπως αγώνες μπάσκετ, συναυλίες και πολλά άλλα.

Επιπλέον, μια ομάδα ψηλών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου κατοικιών στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, ενός ακόμα Πύργου κατοικιών, του ξενοδοχείου και του πύργου γραφείων επί της Βουλιαγμένης  θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάπλαση του χώρου.

Το αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, θα περιλαμβάνει μια νέα παραλία με ελεύθερη πρόσβαση, ένα ενυδρείο παγκόσμιας εμβέλειας και μια υπερσύγχρονη μαρίνα, ανασυνθέτοντας την εικόνα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το Integrated Resort καθώς  και τα Ιδρύματα Επιστήμης και Έρευνας, θα προσελκύσουν ένα νέο δημογραφικό προφίλ τουρισμού που επισκέπτεται την Αθήνα, παρέχοντας ένα ακόμα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα ως τουριστικό προορισμό.